Ploieşti: Drogurile legale i-au băgat în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Prahova funcţionează zece magazine în care se comercializează plante etnobotanice
În Prahova funcţionează zece magazine în care se comercializează plante etnobotanice

Patru tineri din Ploieşti, care au fumat ţigări confecţionate din ierburi cumpărate de la „magazinele de vise", au avut nevoie de îngrijiri medicale, în ultima săptămână, pentru că acuzau tahicardii, ameţeli stări de nelinişte şi dureri abdominale.

Magazinele care vând plante etnobotanice au apărut ca ciupercile după ploaie, în Prahova. Aşa au început să se înmulţească şi clienţii amatori de senzaţii tari. Plicurile cu câteva grame de seminţe sau plante se vând cu sume cuprinse între 25 şi 200 de lei.

Fără să intre sub incidenţa legii, această alternativă la drogurile uşoare are tot mai mulţi adepţi. Chiar dacă comercianţii susţin că amestecul etnobotanic nu are efecte grave asupra organismului, numărul celor intoxicaţi continuă să crească.

Este şi cazul a patru tineri din Ploieşti care au ajuns la spital în ultima săptămână, intoxicaţi în urma consumului de substanţe etnobotanice.

„Pacienţii aveau stări de nelinişte, tahicardie puternică şi ameţeli şi ne-au declarat că au fumat plante etnobotanice. Din fericire, intoxicaţiile nu au fost atât de puternice, motiv pentru care tinerii s-au refăcut destul de repede", a declarat medicul Andrei Ilinca, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Urgenţă din Ploieşti.

 La limita legii

Nu este pentru prima oară însă cînd tineri intoxicaţi după consumul de plante comercializate de „magazinele de vise", ajung la spital.

La sfârşitul anului trecut alţi prahoveni au acuzat stări de rău după ce au fumat amestecurile cumpărate de la astfel de unităţi, unii dintre ai ajungând în comă, la spital. Reclamaţiile venite din partea familiilor a declanşat o serie de controale la magazinele de plante etnobotanice din Prahova.

„Am verificat în luna decembrie magazinele care vând astfel de plante, împreună cu reprezentanţii OPC rahova. În urma analizelor efectuate la o parte din aceste amestecuri am descoperit că unele conţin THC, o substanţă interzisă care intră în categoria drogurilor de risc. Din păcate, deşi aceste plante sunt nerecomandate consumului şi sunt periculoase, tinerii îşi riscă viaţa fumând plante etnobotanice. Comercianţii sunt acoperiţi pentru că ceea ce vând ei nu figurează pe lista substanţelor interzise. Ar trebui modificată legea şi închise aceste aşa zise magazine de vise", a precizat comisarul şef Constantin Furtună, şef BCCO Ploieşti.

Deşi pe unele plicuri cu plante scrie că „nu se recomandă consumul", vânzărorii chiar îi iniţiază pe tinerii consumatori, arătându-le cum se prepară ţigările. Ofiţerii antidrog şi comisarii OPC vor relua controalele în magazinele de vise din Prahova, începând de astăzi.

În judeţ, funcţionează zece astfel de magazine în care se comercializează plante etnobotanice.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite