Ploieşti: Dorina Nicolae are grijă să bem cea mai bună apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este angajată din 1991 la societatea care se ocupă de serviciul public de alimentare cu apă al Ploieştiului şi de şapte ani este şeful laboratorului de analiză apă potabilă şi uzată.

Pasiunea Dorinei pentru munca în laborator nu este întâmplătoare. „Cred că dorinţa de a lucra într-un laborator este o continuare a tradiţiei de familie, ambii mei părinţi lucrând într-o locaţie asemănătoare, însă în domeniul petrochimic“, vorbeşte Dorina Nicolae, cu plăcere, despre motivul pentru care se află pe postul de inginer chimist la Apa Nova.

Peste 20 de ani în laborator

După ce a terminat facultatea, a lucrat timp de doi ani ca inginer stagiar la Rafinăria Brazi, după care, din 1991, în urma unui concurs, a fost angajată la societatea care se ocupă de serviciul public de apă şi canalizare din Ploieşti. „Mi s-a părut interesant să controlez apa pe care o beau. Mă ocupam de partea tehnică, de programarea prelevărilor şi de analiza fizico-chimică a apei potabile“.

Dorina spune că, din punct de vedere al dotărilor cu aparatură şi al clădirii, condiţiile nu erau potrivite pentru laborator pe vremea aceea, fiind nevoită să improvizeze o trusă pentru determinarea clorului rezidual atunci când mergea pe teren. Însă, cu timpul, lucrurile s-au schimbat, iar acum a reuşit să lărgească gama de analize pentru controlul calităţii apei care curge la robinet.

Mii de analize pe an

Pentru controlul apei, Dorina prelevează probe atât de la ieşirile din staţiile de pompare, cât şi din reţeaua de distribuţie a oraşului. „Există 22 de puncte de prelevare din reţea, iar acestea sunt stabilite de comun acord cu Direcţia de Sănătate Publică în aşa fel încât să acoperim tot oraşul. În general, ele se află fie la societăţi comerciale, în farmacii sau în pieţele publice, unde putem avea acces tot timpul“.

În decursul unui an, Dorina Nicolae efectuează, cu ajutorul colegilor, peste 14.000 de analize a apei potabile, prelevând zilnic pobe de pe reţea. Dorina Nicolae spune că apa de la robinet poate curge mai tulbure la robinet doar atunci când se efectuează lucrări la reţea în zona respectivă. „Mai apar astfel de cazuri atunci când avem lucrări. Dar dacă clienţii ne sesizează în timp util, se face spălarea pe reţea şi atunci problema e rezolvată“. În ceea ce priveşte depunerile de calcar de pe vasele de bucătărie, Dorina Nicolae spune că acestea nu sunt dăunătoare pentru sănătate.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

De unde vine apa de la robinet?

D.N.: Până în anul 2000, 50% din totalul apei distribuite provenea din surse de suprafaţă şi 50% din surse subterane. În prezent, avem 85% din surse subterane care sunt şi mai bine protejate şi 15% din surse de suprafaţă.

Cu ce vă ocupaţi în prezent?

D.N.: Din 2003 am devenit şeful laboratorului de analize apă potabilă şi apă uzată şi, pe lângă controlul calităţii apei,de la robinet, mă ocup şi de condiţiile în care agenţii industriali deversează apă în reţeaua de canalizare a oraşului.

CE-I PLACE

„Îmi place să citesc foarte mult, în special beletristică şi, dacă am ocazia, îmi place să văd lucruri noi atât în ţară, cât şi în străinătate. Îmi plac dulciurile şi mă relaxez tricotând“.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac intoleranţa, răsturnarea de valori şi lipsa de seriozitate. Nu-mi place mizeria din oraş“.

PROFIL

Născută
18 iulie 1965, Ploieşti

Studii
Institutul de Petrol şi Gaze Ploieşti – Facultatea de Tehnologie Chimică

Profesie
inginer chimist

Familie
necăsătorită

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite