Ploieşti: Deţinuţii din Ploieşti şi Târgşor au jucat pe scena teatrului din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacol inedit pe scena teatrului Metropolis
Spectacol inedit pe scena teatrului Metropolis

În această seară, de la ora 19.00, 14 deţinuţi de la penitenciarele Ploieşti şi Târgşor au jucat pe scena teatrului Metropolis din Bucureşti.

Evenimentul a marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Omului şi a prezentat premiera pe ţară a unui spectacol unic. Prin acest proiect s-a urmărit educarea persoanelor private de libertate în ceea ce priveşte problematica drepturilor omului şi implicaţiile nerespectării acestora în plan social şi uman.

Realizat după un scenariu de Ariel Dorfman, pe baza mărturiilor din volumul “Spune adevărul puterii. Apărători ai drepturilor omului care transformă lumea”,  spectacolul a adus în faţa publicului interviuri cu 51 de personalităţi de pe cinci continente, realizate de Kerry Kennedy, nepoata fostului preşedinte american, pe parcursul a doi ani, în vederea sensibilizării opiniei publice cu privire la suferinţa celor care au luptat pentru respectarea drepturilor omului.

Repetiţii de două ori pe săptămână

 În data de 14 iulie 2009 a avut loc preselecţia la penitenciarele Ploieşti şi Târgşor, iar din 17 iulie au început repetiţiile la Penitenciarul Târgşor, aproximativ de două ori pe săptămână. Din 22 octombrie  au început repetiţiile în Bucureşti, la Teatrul Metropolis. Din aproximativ 29 de persoane private de libertate au fost selecţionate 14: şapte bărbaţi şi şapte femei. Toate persoanele îşi execută pedeapsa în regim deschis sau semideschis.

”Este prima dată când deţinuţii participă la un asemenea eveniment. Ei au fost de acord să coopereze pentru că sunt dornici să iasă din camere şi să se integreze în societate. În funcţie de pedeapsa pe care o are fiecare, participarea la activităţi sociale prevede reduceri ale pedepselor”, ne-a declarat Cristina Comnea, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Ploieşti.

În luna aprilie 2009, Kerry Kennedy s-a aflat în România pentru a promova un proiect mai amplu dedicat respectării drepturilor omului, proiect intitulat “ Spune Adevărul Puterii ”. Activităţile desfăşurate au cuprins lansarea oficială   a cărţii “Spune Adevărul Puterii. Apărători ai drepturilor omului care transformă lumea”, versiunea în limba română, şi un spectacol de teatru la Palatul Cotroceni.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite