Ploieşti: Daniela Stănculescu face pictură pe ouă de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ouăle pictate de Daniela sunt mici opere de artă, iar în această perioadă, de dinaintea Paştelui, artista nu mai face faţă comenzilor venite din partea prietenilor.

Daniela Stănculescu are studii de chimie şi profesează şi acum în acest domeniu, fără mari tangenţe cu arta. Cu toate acestea, observarea substanţelor chimice şi modul în care acestea reacţionează îi sunt de folos atunci când pictează.

Tot acestui domeniu îi datorează şi faptul că s-a apucat serios de artă. "Mi-am dat seama că am înclinaţii pentru pictură în clasa a V-a, când am început să desenez cu acuarele de apă, dar nu îmi luasem talentul în serios. Dar, după ce m-am angajat, întâmplarea a făcut ca un coleg de muncă să frecventeze un cenaclu de pictură şi am mers şi eu, mai mult din curiozitate", îşi aminteşte Daniela.

A fost o conjunctură fericită, pentru că în anii petrecuţi la cercul de pictură a deprins cunoştinţe teoretice de desen pe care nu avea unde să le înveţe, cum ar fi tratarea pânzei, tehnica de pictură în ulei sau cea în culori de apă. Tot atunci a expus pentru prima dată în Ploieşti.

Preferatele ei sunt peisajele şi florile. Aproape că nu există buchet pe care să-l fi primit şi să nu-l fi imortalizat într-un tablou. Recent, a descoperit plăcerea de a picta icoane pe lemn, nu în tehnica de ulei, clasică, ci în acuarelă, iar efectele obţinute sunt impresionante vizual. 

A fost fotograf profesionist

Cu mare pasiune se ocupă şi de pictatul ouălor. "În urmă cu aproximativ 20 de ani, am văzut la o vecină pentru prima dată ouă desenate, nu încondeiate. De atunci, atunci când vreau să fac un dar, sau când mă roagă prietenii, aleg un ou pictat pentru a-l face cadou", ne-a spus femeia.

Daniela pictează pe ouă de toate felurile. "Am avut ocazia să desenez pe ouă de struţ, sunt spectaculoase, fiind atât de mari. Cele de găină sunt prea mici şi de aceea mai migăloase. Prefer ouăle de gâscă leşească, au dimeniunea perfectă", spune artista.

Pentru a ajunge în forma finală, un ou trece prin foarte multe etape. Se degresează foarte bine, se găureşte, se goleşte de conţinut, se usucă, se fixează pe un mic postament şi abia apoi este pictat. Şi uscarea mai durează o zi, astfel că toate operaţiunile, extrem de delicate, pot dura şi câteva zile.

Tematica aleasă este predominant religioasă, iar pentru aceasta, Daniela a fost nevoită să studieze temeinic modul în care erau înveşmântaţi diferiţi sfinţi şi care erau simbolurile asociate lor, cum ar fi balaurul în cazul Sfântului Gheorghe sau un potir în cazul Sfântului Mihail.

Pe lângă pictură pe ouă, lemn sau pânză, Daniela Stănculescu are multe alte pasiuni, oarecum înrudite, precum croitoria, fotografia - a lucrat ani de zile ca fotograf profesionist şi drumeţiile. A străbătut aproape toată ţara la picior şi sunt puţine culmile pe care nu a ajuns.

Din înălţimea lor i se trage probabil ambiţia de a duce totul până la capăt şi cât mai aproape de perfecţiune.

Ce-i place

Îşi decorează singură casa, adică pictează pereţii sau mobila. Tot singură îşi croieşte hainele, după inspiraţie. Cel mai mult îi place să fie în starea de pictat, liniştită şi plină de idei.  

Ce nu-i place

Nu îi place să bucătărească, iar dacă ar putea, ar mânca numai de sărbători, atunci când se strânge toată familia la masă, iar atmosfera este una specială. În rest, consideră timpul petrecut printre oale unul pierdut.

Întrebări şi răspunsuri

De ce semnaţi Bot?

D.S: Când eram mai mică, mă supăram des şi făceam botic, ca toţi copiii. Mi-a rămas numele aşa, ca un fel de alint. Când am fost nevoită să mă semnez pe picturi, m-am tot gândit la nişte iniţiale şi m-am decis să aleg Bot.

Ce spun oamenii care primesc ouăle pictate manual?

D.S: Sunt foarte uimiţi şi abia dacă îndrăznesc să le atingă, când le văd aşa fragile. O amică a trimis cadou astfel de ouă în America, unor prieteni. Nu mai văzuseră niciodată. Aceasta este cea mai mare bucurie pentru mine, când cineva se bucură atunci când le priveşte.

Profil

Născută. 16 decembrie 1961, Ploieşti

Studii. Liceul de chimie din Ploieşti

Familie. Căsătorită, doi copii

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite