Ploieşti: Daniela Bangălă păstrează tradiţiile bucatelor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Bangălă are, împreună cu familia, o fermă ecologică unde produce specialităţi din brânză şi preparate din carne, după reţete străvechi.

Brânză cu busuioc, ardei, chimen şi boia, urdă cu mărar, pătrunjel şi mentă, brânză de burduf în coajă de brad, pastramă de oaie şi cârnaţi afumaţi sunt doar câteva dintre preparatele în care Daniela Bangălă este expertă. La interval de maximum două săptămâni, împreună cu soţul, femeia vine la târgurile producătorilor tradiţionali de la Ploieşti cu bunătăţile trudite în creierii munţilor. Nici nu îşi deschide bine rulota că ploieştenii fac coadă la specialităţile gustoase şi extrem de arătoase.

Perioadele de târguri sunt printre cele mai liniştite din viaţa femeii. Acasă, la Fundata, la o altitudine de 1.480 de metri, trăieşte şi munceşte din greu de când se ştie. O trudă desfăşurată în aerul rece şi rarefiat al munţilor, într-un continuu coborât-urcat cu oile şi îngrijirea lor. „Am fost cel mai mic copil al familiei şi, în mod tradiţional, eşti obligat să duci mai departe gospodăria părinţilor. La noi nu creşte decât iarba, pe care o facem fân, aşa că oile şi laptele pe care îl produc sunt singura noastră sursă de existenţă", povesteşte Daniela Bangălă.

Împreună cu soţul şi-a deschis de câţiva ani o fermă ecologică, a angajat câţiva oameni şi a transformat reţetele familiei în produse înregistrate. „În urmă cu 3-4 ani a fost cea mai bună perioadă pentru micii producători agricoli, fenomenul era abia la început, iar oamenii au început să redescopere gustul cărnii şi al brânzei preparate tradiţional. Din păcate, dacă nu apuci să-ţi înregistrezi la timp o reţetă, şi chiar dacă faci acest lucru, comercianţii îţi fură ideea. Nu există o protecţie reală în acest domeniu", povesteşte Daniela Bangălă.

Planuri de viitor

Criza s-a resimţit din plin în comerţul familiei şi au fost nevoiţi să închidă temporar şi o pensiune cu profil agro-montan deschisă tot la Fundata. Copiii muncesc cot la cot cu cei doi părinţi şi sunt baza familiei că vor duce mai departe afacerea. „Pentru că nu ne permitem să stăm zilnic pe piaţă, în viitor vrem să deschidem o carmangerie şi o fabrică de procesare a laptelui, lângă ferma noastră, urmând să ne ocupăm doar de distribuţia produselor ", se gândeşte la viitor Daniela.

Până atunci, zi-lumină, Daniela are grijă ca fiecare gram de brânză sau de pastramă să fie exact aşa cum şi l-ar dori să-l pună pe masă propriilor copii. „Dacă nu urmezi reţetele şi nu faci un produs de calitate, oamenii nu vor mai cumpăra de la tine. Ar fi o mare ruşine pentru mine să prepar, chiar şi o singură dată, un produs care să nu fie exact ca cel din reţetă sau cu un alt gust decât cel consacrat", mai spune femeia.

Cum sunt clienţii din Ploieşti?

D.B: Avem foarte mulţi clienţi fideli, unii ne sună pentru a comanda anumite specialităţi pe care să le aducem când venim la târgurile din Ploieşti. Ca în toată ţara, buzunarele le-au mai sărăcit în ultimul an, dar îşi cumpără, măcar din când în când, puţină pastramă de oaie şi brânză, de la noi.

V-aţi fi văzut făcând altceva?

D.B: Deşi munca este foarte grea, eu mă simt responsabilă să duc mai departe munca bunicilor şi oamenilor din zona mea. Sunt foarte mândră când un străin cumpără brânză în coajă de brad cu o fundă tricoloră.

Ce-i place

Pentru că trebuie să se ocupe zilnic de afacere, Daniela Bangălă nu a avut niciodată concediu. I-ar plăcea să aibă timp pentru a urmări câteva dintre emisiunile preferate de la televizor sau pentru a se bucura de o săptămână de relaxare totală într-un sejur.

Ce nu-i place

Deşi produsele româneşti sunt foarte bune, în calitate de producător, lucru valabil pentru toată beasla, femeia nu a găsit niciodată intrare în supermarketurile deschise în România. Este dezamăgită că ţăranii noştri nu găsesc sprijin şi piaţă de desfacere în cadrul marilor magazine.

Profil

Născută. 16 decembrie 1968, Fundata

Familie. Căsătorită, 2 copii de 16 şi 18 ani

Studii. Liceul

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite