Ploieşti: DN1 s-a transformat în cel mai mare bazar clandestin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe drumurile naţionale din Prahova, vânzătorii ambulanţi fac speculă cu diverse produse, care sunt mai scumpe decât în pieţe, bişniţa fiind un fenomen care nu poate fi stopat de către autorităţi, care de multe ori chiar îi acoperă pe comercianţii iliciţi.

Odată cu venirea primăverii, DN1, DN1 A, dar şi DN1 B au devenit un adevărat talcioc. Zeci de comercianţi vând de la legume şi fructe la produse de tot felul, de artizanat sau ceramică.

„Am vândut şi fără autorizaţie şi am luat amendă şi de 1.000 de lei. Acum ne-am făcut autorizaţie, avem un PFA şi vindem flori tătaie sau la ghiveci, dar şi coroane de flori. Plătim taxă de 50 de euro la trei luni celor care administrează DN1, dar tot nu ne lasă să vindem marfa în faţa magazinului, zic ei că legea spune că nu ai voie pe acostament ca să nu încurci traficul. Dacă ar fi să punem florile în curte, însă, nu le-ar mai vedea nimeni", este de părere Gilia Vâlceanu, o comerciantă din localitatea Pucheni.

Legume şi fructe ilegale

 Ceva mai încolo, alţi doi comercianţi ofereau direct dintr-o dubă legume şi fructe proaspete, ambalate la saci sau la cutii de carton, aduse direct de peste hotare.

„Cumpărăm numai de la aceşti vânzători, pentru că noi locuim în satele de aici şi ne-ar fi foarte greu să mergem până la piaţă, în oraş. Aşa că dimineaţa venim mai multe vecine cu un căruţ sau cu bicicletele şi cumpărăm ce avem nevoie. Or fi mai scumpe la bani ca la piaţă, dar oricum nu avem de unde să luăm din altă parte", spune una dintre clientele magazinului ambulant de legume şi fructe, Vasilica Tănase.

Apăraţi de autorităţi

De la flori, puieţi de pomi, obiecte de grădină, ceapă verde, morcovi, cartofi, mere, la vase de ceramică, rogojini sau cauciucuri, DN1 este un adevărat talcioc. Produsele vândute ilicit sunt, însă, mai scumpe decât în pieţele din oraş.

Bişniţa de la marginea DN-ului este un fenomen care nu poate fi stopat de autorităţi. „Am aplicat de la începutul anului 21 de sancţiuni, în valoare fiecare de 60 de lei, în special în zona dintre Bărcăneşti şi Potigrafu", a explicat comisarul şef Ştefan Crivăţ, şeful Poliţiei Rutiere Prahova.

De cele mai multe ori, aceste controale nu au niciun efect. „A venit poliţia la noi, ne-a spus că nu avem voie să vindem pe marginea drumului, am luat vasele, le-am băgat în curte şi după ce au plecat ei le-am scos din nou la poartă", explică Maria Ieremia, o femeia din Româneşti care vinde vase de ceramică lucrate manual.

Pe de altă parte, de multe ori, vânzătorii sunt acoperiţi chiar de autorităţile locale. „Nu avem la noi în comună vânzători pe marginea drumului. Or fi cu urzici, dar pe la Româneşti, nu la noi, că şi eu am căutat să cumpăr şi nu am găsit deloc, nici urmă de urzică", spune primarul comunei Bărcăneşti, Gheorghe Dima.

Preţuri „umflate"

Un kilogram de cartofi se vindea de dimineaţă, pe DN 1, în Pucheni, cu 60 de bani, în timp ce la piaţa centrală din Ploieşti preţul era mai mic cu zece bani.

La magazinele ambulante de pe cel mai tranzitat drum al ţării, un kilogram de morcovi costă între 2,5 - 3 lei, iar la Hale, el costă între 2 şi 2,5 lei.

Aceleaşi preţuri „umflate" sunt practicate de comercianţii de pe DN1 şi pentru mere, care costă între 2 şi 2,5 lei pe kilogram, în timp în pieţele din oraş pot fi cumpărate cu 1 sau 2 lei pe kilogram în funcţie de felul lor.

Dacă doriţi să cumpăraţi arpacaş ar fi bine să ştiţi că pe DN1, se vinde cu 6,7 lei kilogramul, iar Halele Centrale, cu doar cinci lei kilogramul.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite