Ploieşti: Cum a reuşit eleva Cristina Constantin să obţină aur la Luxemburg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 13 ani, care are un handicap de gradul II, a obţinut pe lângă medalia de aur şi una de argint, una de bronz, un loc IV şi un loc V.

Cristina Constantin a câştigat medalia de aur laTurneul Internaţional de Gimnastică pentru persoane cu dizabilităţi oganizat de Fundaţia „Special Olympics", la Luxemburg, în perioada 21-25 mai 2010.

Cristina are 13 ani şi suferă de tulburare hipersimetrică cu deficit atenţional şi tulburări de conduită, întârziere mintală medie şi are coeficientul de inteligenţă de doar 48%. Fata este la prima participare la o competiţie internaţională.

„Am fost foarte fericită pentru că am câştigat multe medalii", spune gimnasta. De la Luxemburg, Cristina s-a întors cu câte o medalie pentru locurile I la sol, II la proba de sărituri, III la bârnă, IV la proba individual compus şi V la paralele . „S-a pregătit mult de tot şi la şcoală dar şi acasă. Îi place foarte mult să danseze şi ştie să danseze foarte frumos", spune, încântată, mama fetei.

Performanţă cu neajunsuri

Situaţia financiară a familiei Cristinei este una mai puţin fericită. Fata, alături de un frate şi o soră şi părinţii lor locuiesc într-o casă cu care soţii Constantin se judecă de trei ani cu primăria pentru a o recupera.

Singura care aduce un venit în familie este mama fetei, de aceea, participarea ei la o astfel de competiţie este, pentru tânără, ca un vis.

„Şefii mei mi-au dat bani să îi fac paşaport, profesorii de la şcoală i-au plătit cu bani de la sponsori transportul şi acolo au avut totul asigurat de organizatori", mai spune mama. Totuşi, după multe ore petrecute în sala de gimnastică a Stadionului „Ilie Oană", fata a reuşit să aibă o prestanţă deosebită.

Ambiţioasă  şi graţioasă

„Are memorie vizuală foarte bună şi avantajul ei este că a intrat în competiţie după alte concurente şi a reuşit să reţină din mişcările lor, deşi a avut şi exerciţii impuse.  Nu ştiam cum va fi evoluţia ei la sol pentru că noi am repetat fără muzică la sală, iar la concurs exerciţiile trebuiau executate pe muzică. Dar a reuşit pentru că este foarte ambiţioasă, conştiincioasă şi are multă graţie", spune coodronatoarea fetei, Maria Finichiu profesoară de sport la Şcoala Specială numărul 2 Ploieşti.

Totuşi, dascălul este de părere că Turneul Internaţional de la Luxemburg este o ocazie unică în viaţa Cristinei, care, deşi este talentată şi îi place sportul foarte mult, nu va avea posibilitatea de a face gimastică şi la un alt nivel, în Ploieşti neexistând instructori sau cluburi sportive pentru persoane cu dizabilităţi.

Alte premii importante

La competiţia de la Luxemburg au participat 100 de sportivi din 17 ţări, iar Şcoala  Specială numărul 2 a reprezentat România. Elevele Adelina Neagu, Jenica Blănaru şi Mădălina Comşa ale aceleiaşi unităţi de învăţământ ploieştene au obţinut mai multe medalii de argint şi de bronz.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite