Ploieşti: Cu ce atrăgeau bărbaţii reginele Elisabeta şi Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia poate fi admirată la Castelul Peleş
Expoziţia poate fi admirată la Castelul Peleş

Expoziţia “Cochetărie feminină: evantaiele” prezintă un număr de 54 de piese, unele dintre ele unicate, aparţinând reginelor Elisabeta şi Maria.

O  interesantă expoziţie este găzduită zilele acestea la Castelul Peleş din Sinaia. Tematica aleasă de reprezentanţii Muzeului Naţional Peleş este istoria evantaiului. Expozitia organizată  de Muzeul Naţional Peleş prezintă piese din propria colecţie, dar şi din colecţia unică a doamnei Aurica Veronica Filimon, fiica fondatorului Muzeului de Arheologie şi Etnografie din Târgul-Mureş, Aurel Filimon.

Vernisajul  expozitiei intitulata sugestiv “Cochetăria feminină: evantaiele”  a reunit la Peleş atât reprezentanţi ai Muzeului Naţional Peleş, cât şi un numeros public. Din fildeş, pergament, dantelă, esenţă de lemn sau pene, pictate sau imprimate, simple sau cu bogate motive decorative, evantaiele prezentate au fost realizate în Extremul Orient sau Europa.

Evantaie din 1740

“Expoziţia cuprinde evantaie fabricate manual, încă din 1740 până la începutul secolului XX, perioada Belle Epoque. De mici sau mari dimensiuni, ele istorisesc o poveste, oferă un pretext sau transmit un mesaj. Obiect de mare rafinament, evantaiul a reprezentat un preţios accesoriu al unei epoci în care preocuparea pentru cochetărie făcea parte din universul romantic al tinerelor şi doamnelor de odinioară.”, ne spune  Liana Manoliu - Şef secţie cercetare – Muzeul Naţional Peleş.

La curtea regală a României, regina Elisabeta şi mai târziu regina Maria au promovat moda timpului lor. Printre evantaiele expuse, vizitatorii pot admira şi obiectele personale care au aparţinut celor două regine. De la delicatele ace de păr, poşete, şiraguri de mărgele până la propriile creaţii artistice, evantaie decorate şi semnate chiar de ilustrele suverane.

 “Evantaiul este un accesoriu al eleganţei, de cele utilitare pentru teatru sau ca suport publicitar până la cele decorative, obiecte de artă,  făurite de creatorii miniaturişti ai Franţei secolului al XVIII-lea.”, continuă Liana Manoliu - Şef secţie cercetare – Muzeul Naţional Peleş.

Cât durează expoziţia

Expoziţia invită într-o călătorie artistică care se intinde pe o perioadă de trei secole, unde rafinamentul unei lumi apuse rezidă încă  natura poetică a cochetăriei feminine al cărei parfum mai dăinuie încă. Vizitatorii o pot admira încă o lună de acum încolo la parterul Castelului Peleş din Sinaia.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite