Ploieşti: Cecilia Dragomir este un exemplu de ambiţie şi determinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă s-a născut cu probleme de vedere, acest lucru nu a împiedicat-o, niciodată, să realizeze tot ce şi-a propus în viaţă şi mai ales să îi ajute pe cei din jurul său.

Viaţa Ceciliei nu a fost deloc uşoară, încă de la naştere având grave probleme de vedere. Visele Ceciliei din copilărie şi proiecţiile sale asupra viitorului au fost mereu umbrite de disfuncţiile de vedere, însă ea nu a încetat niciodată să lupte pentru a fi printre cei mai buni elevi.

„Părinţii mei nu au făcut, niciodată, diferenţe între mine şi sora mea, care este sănătoasă. Dacă ea putea avea la şcoală note de zece, mama şi tata au avut pretenţia ca şi eu să am astfel de note", explică tânăra. În liceu a ales să se specializeze în contabilitate, deşi era conştientă că nu va putea avea posibilitatea să şi profeseze.

Voluntar motivat

După finalizarea cursurilor liceale s-a decis să facă ceva care să o ajute, pe viitor, să-şi găsească un loc de muncă.

„Am vrut să urmez facultatea de psihologie, fiind o materie care mă atrăgea, însă eu învăţam numai cu ajutorul mamei mele şi a surorii, care îmi citeau lecţiile sau cursurile. Dacă aş fi plecat la o facultate în Bucureşti, nu le puteam lua cu mine. Aşa m-am orientat către facultatea de pedagogie şcolară din cadrul UPG Ploieşti, fiind o specializare aproape de ceea ce-mi doream", se destăinuie Cecilia.

La sfârşitul anului doi de facultate, tânăra a apelat la Fundaţia „Motivation" din Ploieşti pentru a face un stagiu de practică necesară studiilor.

„Încă din prima zi am mers pe teren cu şeful meu şi am luat contact cu beneficiarii fundaţiei, care sunt persoane cu dizabilităţi locomotorii şi mi-a plăcut foarte mult", explică fata.

Ea a fost atât de încântată de activităţile desfăşurate aici încât a decis să-şi ofere seriviciile ca voluntar, dar conducerea acestui ONG i-a propus un loc de muncă.

Puterea exemplului

Cecilia îi învaţă pe alţii cum să se descurce în viaţă, îi motivează să iasă din casă, să interacţioneze cu cei din jur şi mai ales să se integreze în societate, folosindu-se de puterea exemplului.

Ea le arată celor din jur că este o persoană puternică şi nu vrea să fie înconjurată de oameni care să-i plângă de milă.

„De cele mai multe ori cei cu care discut acceptă ideile mele însă, unii nu ţin cont de ele şi nu acţionează în niciun fel", explică fata.

Deşi are mare încredere în forţele proprii, Cecilia nu îşi face planuri de viitor, preferând să lase viaţa să o surprindă.

„Îmi doresc să termin masterul şi să-mi întemeiez o familie. Dacă ar fi să o iau de la început nu cred că aş schimba foarte multe lucruri în viaţa mea", adaugă fata.

Care a fost cea mai mare realizare profesională?

La un stagiu al fundaţiei am întâlnit un tânăr cu tetrapareză care din comoditate nu vroia să mănânce singur.

În ultima zi, l-am pus cu noi la masă şi i-am spus să mănânce singur şi, deşi la început nu a vrut, până la urmă a încercat şi chiar a reuşit să facă acest lucru.

Ce le spui celor cu probleme?

Persoanelor cu dizabilităţi, dar şi membrilor familiilor lor le povestesc ce mi s-a întâmplat mie şi ce am făcut eu şi familia mea în această situaţie.

Familia mea m-a susţinut întotdeauna, indiferent ce am vrut să fac, iar atunci când am avut nevoie de sprijin m-a ajutat să pot realiza ce mi-am propus.

Ce-i place:

Adoră ceea ce face şi nu ar vrea să schimbe nimic. Îi plac copiii şi mai ales să lucreze cu ei, de aceea a decis să urmeze o facultate de profil. De asemenea, îi place foarte mult să se înconjoare de oameni şi să interacţioneze cu ei.

Ce nu-i place:

Printre lucrurile care nu îi plac deloc se numără singurătatea, însă nu îi plac nici răutăţile sau conflictele cu cei din jur. Tinerei nu îi place nici să vadă în jurul său oameni trişti, deşi îi întâlneşte zi de zi.

PROFIL

NĂSCUTĂ:

16 septembrie 1987, Ploieşti

STUDII:
Marterand în cadrul Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti

FAMILIE:

Are o soră cu trei ani mai mare

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite