Ploieşti: Cât de sigure sunt instalaţiile de transport pe cablu de la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telecabina din Sinaia funcţionează din nou
Telecabina din Sinaia funcţionează din nou

Telecabina din Sinaia este din anii ‘70 şi  funcţionează la capacitate maximă în plin sezon de schi.

Astăzi este prima zi de funcţionare a telecabinei din Sinaia, după incindentul petrecut sâmbătă seara când 20 de turişti au rămas blocaţi la înălţime. “A fost verificat cablul de comunicaţii care s-a agăţat de cabină pentru a nu avea vreo ruptură, a fost efectuată revizia tehnică săptămânală, iar acum telecabina funcţionează în condiţii normale”, ne-a declarat Gheorghe Grădinaru, directorul SC Teleferic SA. Administratorul telecabinelor din Sinaia şi Buşteni spune că astfel de incidente ca cel petrecut în acest weekend se întâmplă foarte rar: “A fost un vârtej de vânt pe un anumit culoar şi s-a încălecat cablul de telefonie cu cel de la instalaţie. Nu ai cum să prevezi aşa ceva, se întâmplă foarte rar”. Pe de altă parte, acesta a recunoscut că în aceeaşi situaţie s-au mai regăsit cu alte ocazii şi angajaţii telecabinei în momentul în care făceau revizia tehnică a instalaţiei. Gheorghe Grădinaru este de părere că incidentul nu are nicio legătură cu faptul că telecabina a fost dată în folosinţă în anii ’70 şi spune că aceasta ar mai putea funcţiona în condiţii bune şi 170 de ani de azi înainte.

Reprezentanţii ISCIR spun că instalaţiile pe cablu au toate verificările efectuate şi nu au probleme din punct de vedere mecanic. “În fiecare an telecabina este verificată, are acte în regulă. Am înţeles că a fost vorba de un accident auxiliar din cauza schimbării condiţiilor meteorologice”, a precizat Dănuţ Cornea, inspector-şef al Inspecţiei Teritoriale Ploieşti.

Telegondola – alternativă la telecabină

Traseul telecabinei din Sinaia până la Cota 1400 este dublat de cel al telegondolei. “Telegondola este modernă şi rapidă, cu 35 de gondole şi o capacitate de opt persoane fiecare. A fost pusă în funcţiune în decembrie 2007 şi transportă turiştii în condiţii de maximă siguranţă”, a declarat Mădălina Roşu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sinaia. Capacitatea telegondolei este de 1700 de persoane pe oră, iar timpul de parcurgere al traseului este de cinci minute.

La Azuga, primarul Adrian Purcaru spune că turiştii nu au de ce să fie îngrijoraţi. “Probabil că uzura telecabinei începe să îşi spună cuvântul. La noi, telegondola a fost dată în folosinţă acum doi ani, este o instalaţie modernă. În cazul în care se opreşte curentul, aceasta are un generator propriu, iar turiştii sunt transportaţi în siguranţă”, a declarat Adrian Purcaru.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite