Ploieşti: Castelul Peleş va rămâne muzeu până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suma vehiculată pentru vânzarea Castelului Peleş este 30 de milioane de euro
Suma vehiculată pentru vânzarea Castelului Peleş este 30 de milioane de euro

Chiria cerută de Casa Regală va fi menţinută la acelaşi nivel ca până acum, cu condiţia ca statul să întreţină şi să reparare castelul.

Casa Regală se află în negocieri avansate cu reprezentanţii Ministerului Culturii pentru prelungirea contractului de închiere a Castelului Peleş de către statul român până la sfârşitul acestui an. „Pentru că ni s-a solicitat un termen de graţie de către minister pentru a găsi fondurile necesare în vederea cumpărării Castelului Peleş, vom prelungi contractul până la sfârşitul lunii decembrie”, a declarat avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.

Acesta a precizat că chiria nu va fi mărită, în schimb va exista o clauză prin care statul se va obliga să repare şi să întreţină castelul. „Vrem să ridicăm problema degradării mari în care se află Domeniul Peleş care a fost lăsat în paragină. Aleile sunt grav avariate, iar drumul este plin de gropi. Nu cred că este nevoie de sume mari de bani măcar pentru îndepărtarea comercianţilor ambulanţi din zonă şi repararea drumurilor”, a mai adăugat Adrian Vasiliu.

30 de milioane de euro pentru Peleş

Avocatul Casei Regale a spus că suma care va fi cerută pentru Castelul Peleş va rămâne, cel mai probabil, 30 de milioane de euro, cifră vehiculată acum trei ani.

Reprezentanţii Muzeului Peleş sunt de părere că atât Pelişorul cât şi Peleşul trebuie supuse unor programe de reparare. „Pelişorul are mari probleme la acoperiş. În urma intemperiilor, au avut loc infiltraţii de apă care au pus în pericol sănătatea pieselor aflate în muzeu. Şi la Castelul Peleş este nevoie de repararea teraselor şi a decoraţiilor acestora”, ne-a declarat Daniela Voitescu, şef secţiei Relaţii Publice, Muzeul Naţional Peleş. Aceasta a mai precizat că în momentul în care cele două clădiri vor fi retrocedate familiei regale, cele 60.000 de piese muzeale vor fi retrase şi transportate în spaţii special amenajate din Sinaia şi alte zone ale ţării.

Cât costă vizitarea muzeului

Vizitatorii care vor să facă un tur complet al Castelului Peleş trebuie să plătească 50 lei, iar studenţii, elevii şi copiii 12,5 lei. Pentru Castelul Pelişor, preţul unui bilet de intrare este 10 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru copii, elevi şi studenţi. Cele două castele au aproximativ 300.000 de vizitatori anual, dintre care 25% sunt străini.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite