Ploieşti: Căprioarele vânate de braconieri, vândute pe bani grei restaurantelor de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caprioara ( foto arhiva)
Caprioara ( foto arhiva)

În acestă iarnă, numărul animalelor vânate ilegal de braconieri a crescut alarmant în Prahova. Reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi spun că pădurile sunt împânzite de laţuri, în care se prind cu uşurinţă iepuri, căprioare, şi chiar mistreţi.

Vânătorii şi pădurarii spun că iarna grea a favorizat intensificarea braconajului. Urmele animalelor se văd cu uşurinţă pe zăpadă, iar braconierii pun laţuri făcute din sârmă, chiar pe potecile pe care trec sălbăticiunile. Vânatul se prinde în cursul nopţii, în capcanele puse prin păduri, iar animalele mor strangulate.

Braconierul nu face decât să verifice dimineaţa laţurile şi să adune bietele vietăţi care i-au căzut în capcană. Cel mai mult, iarna acesta s-au vânat ilegal, iepuri, căprioare, cerbi, mistreţi şi potârnichi.

Reprezentanţii AJVPS Prahova spun că braconierii sunt destul de greu de prins. „E o muncă extrem de anevoioasă. Colegii mei fac pânde zeci de ore în zonele unde descoperă că sunt puse laţuri. Stau ascunşi în zăpadă pentru a nu fi văzuţi de braconieri. Şi asta pentru că trebuie să-l lase pe individ să ridice vânatul prins în laţ şi abia apoi să-l prindă în flagrant", a declarat Valeriu Bolgiu, directorul AJVPS Prahova.

Cu căprioara în spinare

Pentru că fondul de vânătoare se întinde în judeţ pe aproximativ 225.000 de hectare, este greu ca paznicii să stea cu ochii pe toate pădurile. Chiar şi aşa, însă, anul acesta au fost prinşi şase braconieri care au vânat ilegal. Ultimul dintre ei a fost surprins de vânători în pădurea Stejaru, de lângă comuna Brazi. Bărbatul de 34 de ani a prins în laţ, o căprioară de peste 20 de kilograme.

A recunoscut că el a fost cel care pus laţurile în pădure. „De foame am făcut asta. Nu am serviciu şi mă descurc tot mai greu. M-am gândit că nu păţesc nimic dacă prind şi eu o  căprioară sau un iepure. Asta e acum. Ce să fac?", le-a mărturisit Florin Duţă, vânătorilor. Aceştia spun că au stat 12 ore ascunşi în pădure ca să pună mîna pe braconier.

„E iarnă, ger şi nu e tocmai plăcut să stai nemişcat atâtea ore în frig. L-am văzut pe bărbat dimineaţa când a venit să verifice laţurile. Era prinsă o căprioară în ele. Am aşteptat să o ia şi să plece spre casă", a povestit Mihai Cazacu, membru al AJVPS.

Carnea de căprioară, cea mai scumpă friptură

Dacă bărbatul care a prins în laţ căprioara a spus că intenţiona să facă friptură din vânat, alţi braconieri fac bani frumoşi din vânătoarea ilegală. Şi-au făcut reţele de vânzare către restaurante de lux.

Un braconier obţine pe o căprioară şi 500 de lei, iar pe un iepure între 100 şi 150 de lei. Ceva mai scumpă este carnea de mistreţ. Pentru un kilogram, braconierii cer între 40 şi 50 de lei. Afacerea a fost profitabilă iarna acesta pentru cei care vânează ilegal prin pădurile din judeţ.

Nu mai însă rentabil însă atunci când aceştia sunt prinşi. Pe langă dosarul penal cu care se aleg şi amenda care ajunge până la 2.500 de lei, braconierii trebuie să despăgubească asociaţia pentru animalul prins ilegal.

Pentru un iepure, despăgubirea către AJVPS este de 300 de euro, pentru o căprioară - 2000 de euro, la fel ca şi pentru un mistreţ. Despăgubirea urcă pană la 5000 de euro dacă este vorba de un căprior, iar pentru un urs, braconierul trebuie să plătească 40.000 de euro.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite