Ploieşti: Băncile revin la dobânda calculată dupa indici interni. Aflaţi AICI ce presupune acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă Adevărul
Foto Arhivă Adevărul

Peste patru milioane de clienţi ai băncilor din România au timp să decidă, până la data de 2 martie 2011, ce este mai bine pentru creditele lor: să accepte sau să denunţe actele adiţionale "acceptate tacit" de la contractele de împrumut, informează incont.ro.

Legea 288/2010, creată pe baza Ordonanţei 50, te lasă sa decizi dacă accepţi sau denunţi actele aditionale "acceptate tacit" de la contractele de împrumut! De exemplu, clientii CEC cu credite la 21 iunie 2010 pot reveni la modul de calcul al dobânzii dinainte de OUG 50. "CEC Bank oferă clientilor persoane fizice care aveau credite în derulare la data de 21.06.2010, posibilitatea de a opta pentru formula de calcul a dobânzii valabilî anterior acestei date, respectiv dobânda de bază a băncii, Prime Rate (PR) + Marja", se arată într-un comunicat al CEC Bank.

Practic, eşecul OUG 50 face acum CEC sa te îndemne să te întorci la modul netransparent de calcul al dobânzii, după indicatori interni!  Situaţia trebuie cântărită cu atenţie şi, după cum spun brokerii de credite, dobânzile anuntate de CEC prin acest comunicat sunt printre cele mai mari de pe piaţă.

Pentru lei, valoarea curenta a PR este de 8,4% pe an, având o evoluţie descrescătoare de la nivelul de 9,9% pe an la data de 1aprilie 2010, în timp ce pentru euro sau dolar valoarea curentă a PR este de 6,3% pe an, având, de asemenea, o evoluţie descrescătoare de la nivelul de 6,9 pe an la data de 1 aprilie 2010.

Ce spune ANPC

„Legea 288/2010 este un punct de referinta privind activitatea de creditare in Romania. Consumatorii au obtinut un grad ridicat de protectie in raporturile cu creditorii si o mai mare libertate de a alege. Suntem convinsi ca ridicarea barierelor privind rambursarea anticipata si presiunea concurentei vor crea in scurt timp premisele ca marea majoritate a consumatorilor, inclusiv cei care au contracte in derulare, sa poata beneficia de conditii mai avantajoase de creditare",  declară Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

 În data de 30 decembrie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Raiffeisen Bank a hotărât să nu denunţe actele adiţionale la contractele de credit, care au intrat în vigoare în septembrie 2010. Astfel, contractele de credit rămân neschimbate, însă clienţii pot să le modifice dacă doresc acest lucru.

În acelasi timp, potrivit incont.ro, BCR anulează actele aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate până la data de 21 iunie 2010. Actele au intrat în vigoare în septembrie 2010 fără a fi semnate de populatie.BCR revine la aplicarea unei dobânzi de referinţă internă, raportata la indici independenţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite