Ploieşti: Au fost iertaţi de scumpiri la început de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele, carburanţii, ţigările, energia electrică costă mai mult de la 1 ianuarie 2010. De cealaltă parte, salariile sunt în stagnare sau se vor diminua.

Încă din prima zi de muncă din 2010, de parcă nu ar fi fost suficientă lipsa de chef, ploieştenii au dat piept şi cu scumpirile noului an. Dacă au plecat cu maşina personală, au descoperit că benzina costă acum 4,41 lei în cazul unui litru premium fără plumb.

Mai scumpe sunt de anul acesta şi poliţele RCA. Dacă au plecat cu un mijloc de transport în comun, au dat pe un bilet 1,5 lei faţă de 1,2 lei cât era la 31 decembrie 2009.

Mai norocoşi au fost pensionarii plecaţi la Halele Centrale să-şi refacă stocul de fructe, legume şi carne. Deşi patronatele din industria alimentară au anunţat că preţul cărnii de pui va creşte în 2010 cu 20%, cea de porc cu 25%, iar cea de oaie şi vită cu până la 30%, stocurile rămase de dinainte de Revelion i-au determinat pe comercianţii de la măcelăriile din Ploieşti să ţină pe loc şi pe alocuri chiar să scadă preţurile în speranţa că vor scăpa de marfă.

"Nu am crescut preţurile deocamdată, pentru că nu am primit carne proaspătă. Dar patronii au amintit de faptul că trebuie să recalculăm preţurile după ce vor intra în vigoare noile scumpiri", ne-a spus Elena Mandache, vânzătoare la o măcelărie de la Halele Centrale.

Ideea patronilor este simplă. Majorarea accizelor la carburanţi şi energie electrică, dar şi eliminarea subvenţiilor agricole vor genera efecte în lanţ - scumpiri la aproape toate alimentele.

Viciile sunt taxate

Mai mulţi bani vor scoate din buzunar încă de luna aceasta ploieştenii şi pentru energia electrică consumată - o creştere de aproximativ 4%, dar şi pentru taxele şi impozitele locale - o mărire în medie cu 20%.

Ce să mai vorbim de cei mai vicioşi dintre consumatori care plătesc deja 10 lei sau mai mult pentru un pachet de ţigări. "Mă gândesc serios să renunţ la fumat, a devenit un obicei deja mult prea costisitor", făcea planuri de an nou Cristina Popa, în timp ce-şi cumpăra un pachet de ţigări.

Puţin răgaz mai au consumatorii de alcool, preţurile la băutură urmând să crească abia de la jumătatea anului cu 4-8%.

Produsele de lux se ieftinesc

Produsele de lux sunt singurele excepţii din 2010. Bijuteriile, ambarcaţiunile, parfumurile sau blănurile vor fi mai ieftine prin eliminarea accizelor la această categorie. Chiar şi aşa, ele vor rămâne inaccesibile majorităţii românilor.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, este posibil şi ca diminuarea accizei să-i determine pe comercianţi să crească adaosurile comerciale la aceste produse. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite