Ploieşti: Asistenţii maternali nu îşi mai permit să crească copiii pe care îi au în plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza scăderii salariilor cu 25%, tot mai mulţi asistenţi maternali din judeţul Prahova au început să renunţe la copiii pe care îi aveau în grijă pentru că nu îi mai pot întreţine.

În ultima perioadă, în judeţul nostru s-au înregistrat zeci de cazuri în care asistenţii maternali profesionişti fie au solicitat retragerea atestatului, fie au păstrat doar un copil pentru a avea grijă de el. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din localităţi precum Ploieşti, Mizil, Valea Călugărească, Ciorani şi Filipeştii de Târg.

"Cheltuielile pentru îngrijirea unui copil sunt din ce în ce mai mari, iar salariul s-a micşorat de la 1 iulie. În condiţiile acestea nu îmi mai permit să mă ocup de cei doi copii pe care îi aveam în grijă deşi mă ataşasem de ei. O să mă reorientez către o altă meserie", ne-a spus Anca Ilie, asistent maternal de cinci ani. Micuţii aflaţi în plasament la asistenţii care renunţă la această profesie sunt încredinţaţi unui alt asistent maternal sau sunt cazaţi într-un centru rezidenţial.

Sute de persoane vor să devină asistenţi maternali

În timp ce unii renunţă la meseria de asistent maternal, alţii aşteaptă să fie angajaţi pe acest post. În prezent, există o listă de aşteptare în vederea angajării ca asistent maternal de 285 de persoane, însă deocamdată ocuparea posturilor vacante a fost suspendată din cauza măsurilor de reducere a cheltuielilor sociale.

În Prahova există în acest moment 310 asistenţi maternali care au în îngrijire 467 de copii. Salariul de bază al unui asistent variază între 732 şi lei 987 de lei. La acesta se mai adaugă o sumă compensatorie de 15% calculată la salariul de bază pentru condiţii de muncă deosebite în care îşi desfăşoară activitatea, precum si o alta, tot de 15% calculată pe perioada în care un asistent maternal are în plasament cel puţin doi copii.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite