Ploieşti: Asistaţii social trebuie să facă „impresie“ primarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna august, dacă vor să mai primească ajutoare sociale, ploieştenii trebuie să dea explicaţii primarului despre locul unde prestează muncă în folosul comunităţii. Peste 95% dintre beneficiarii de ajutor social sunt cetăţeni de etnie romă, iar 300 dintre ei sunt inapţi de muncă

Primarul Andrei Volosevici este supărat foc pe ploieştenii asistaţi social. Edilul vrea să afle dacă aceştia prestează vreo muncă în folosul comunităţii, aşa cum ar trebui, pentru banii din venitul minim garantat pe care îi încasează în fiecare lună. El spune că nu i-a văzut niciodată muncind prin oraş şi, pentru începutul lunii august, şi-a propus să se întâlnească personal cu aceştia pentru a afla în ce locuri de pe domeniul public îşi desfăşoară activitatea pentru care sunt plătiţi.

Mătură aleile din cimitire

În replică, Doina Căpuz, directorul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare, susţine că ploieşteni asistaţi social muncesc cu spor în cele patru cimitire din municipiu, în parcuri, şi în pepiniere. „Dau cu mătura, curăţă aleile dintre morminte, au multe de făcut. Primarul nu i-a văzut pentru că nu a fost prin acele locuri. De exemplu, nu cred că a mers în cimitir în căutarea lor. În plus de asta, nu i-a văzut şi pentru că, cel puţin luna aceasta, oamenii au lucrat în primele două săptămâni. În funcţie de suma pe care o primesc, ei trebuie să trebăluiască între patru şi 13 zile, în fiecare lună. Din august însă, îi vom împărţi în două serii, ca să muncească în toate cele patru săptămâni, prin oraş", a declarat  şefa ASSC.

Nu însă toţi cei 425 de asistaţi social lucrează în folosul comunităţii. Un sfert din ei sunt declaraţi inapţi de muncă. „Avem doar 300 de persoane care fac ceva. Restul sunt fie mame cu copii în întreţinere, fie oameni aflaţi în pragul pensionării sau bolnavi, care nu pot depune efort. Există acte doveditoare. În Ploieşti, peste 95% dintre beneficiarii de ajutor social sunt cetăţeni de etnie romă care locuiesc în cartiere de la periferia municipiului", a mai precizat Doina Căpuz.

Asistaţilor le este frică de primar

Asistaţii social se tem însă că îşi vor pierde drepturile băneşti, dacă nu vor face impresie bună în faţa primarului. Ei sunt convinşi că edilul are ceva cu ei şi că vrea să le retragă banii pe care îi primesc ca ajutor social de la stat. „Cred că nu o să mai primim ajutoare. Eu am copii în întreţinere, am şi soţ, dar nici el nu are un serviciu. Nu mi-e ruşine să dau cu mătura, dar cred că primarul a mers să ne verifice când era foarte cald afară, şi ne-am pitit şi noi pe la umbră", a spus Elena Dinu, una dintre ploieştencele care încasează, lună de lună, bani din venitul minim garantat.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite