Ploieşti: Anton Chivu este “hair-stilistul” de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frizerul iubeşte meseria sa
Frizerul iubeşte meseria sa

La 90 de ani, nea Anton foloseşte doar foarfeca, briciul şi maşina de tuns manuală. Nici un client nu a ieşit nemulţumit din frizeria lui.

Ce stil sauvage, ce hair-stiliştii? Tunsoarea clasică, un pic pierdută la spate, rămâne sfântă pentru nea Anton, cel mai celebru frizer din sudul judeţului Prahova. Chiar dacă "salonul" este amenajat în casa acestuia din comuna Ciorani, oameni din zece sate din jur s-au tuns şi încă se tund la nea Anton. I-a mers faima până la Ploieşti, prin gura tinerilor care s-au stabilit de la sat la oraş. Doar bătrâneţea îl face să mai refuze acum din comenzi, însă niciodată nu ţine închis pentru cei veniţi din altă localitate.

"La 14 ani, m-a trimis mama la Bucureşti să fac ucenicie, la Jupânu, un celebru frizer din Capitală. Într-un an şi jumătate, m-a trimis acasă pentru că nu mai aveam ce să învăţ şi îi luam toţi clienţii. Mai rău a fost pentru soţia lui care era în dragoste cu un măcelar, iar eu le duceam bileţele", îşi aminteşte de Bucureştii de atunci nea Anton.

A revenit în satul natal şi s-a pus pe treabă. Ani de zile a tuns oamenii pe lapte, brânză şi tărâţe, produsele fiind moneda de schimb în acele vremuri.

În paralel, pentru că era şi foarte talentat la muzică, a cântat la vioară şi acordeon pe la nunţi, hore şi baluri, aşa cum se obişnuia până acum 30 de ani în satele din Muntenia. De altfel, dacă treci pe strada unde stă, mai ales în serile de vară, îl poţi auzi de nea Anton cum struneşte corzile viorii într-o melodie languroasă, cu parfum interbelic.

O mare pasiune are şi pentru motociclete. Chiar şi acum, la 90 de ani, cât e vara de lungă, se plimbă cu motorul până în satele învecinate. Apariţia lui este una spectaculoasă. Vehiculul este dotat cu ataş, iar accesoriile de protecţie sunt model mai vechi, ceea ce le dă un aer de autenticitate. "Motocicleta îmi ţine loc de picioare", spune frizerul.

Opt zile cu un cadavru în tranşee

Dar viaţa nu l-a ţinut pe nea Anton doar în preajma briciului şi a viorii. A luptat în al doilea război mondial în prima linie, la cotul Donului şi în Ardeal. "Am fost rănit de două ori, o dată de o grenadă pe care am încercat să o îndepărtez din groapa în care eram ascunşi, dar mi-a explodat în faţă, şi o dată de puşcă.

Un episod care m-a marcat a fost faptul că, o dată, pe o caniculă îngrozitoare, am stat opt zile cu un cadavru în tranşee. Nu aveam ce să fac, de linia rusească ne despărţeau doar câţiva metri. Le auzeam respiraţia inamicilor", povesteşte veteranul de război.

Când vremurile paşnice au revenit, nea Anton şi-a văzut de "salonul" din Ciorani. Cu o maşină de tuns manuală, un brici şi o foarfecă reuşeşte să rămână de mulţi ani în topul frizerilor din localităţile învecinate. Şi-a cumpărat şi ustensile noi, electrice, dar tot cele vechi, ascuţite şi răs-ascuţite îl ajută să finiseze frizurile pentru care este atât de căutat.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere aveţi despre noile tunsori?

A.C: Îi văd şi eu pe tinerii ăştia, cu creste în cap sau vopsiţi ca femeile. Parcă sunt nişte maimuţe, părerea mea. Bărbatul e frumos când e tuns cum trebuie, scurt, nu cu plete, cu un pic de volum pe ici pe colo. Nu raşi, nu gelaţi sau mai ştiu eu cum. Eu numai tunsori din astea am făcut. Cine mi-a cerut altceva a fost liber să meargă în altă parte.

De ce credeţi că sunteţi atât căutat şi acum?

A.C: Tunsoarea pe care o fac eu nu o mai reuşeşte nimeni. Este foarte exactă şi eu ştiu cum îi stă bine omului. Un client de al meu şi-a păcălit o dată nevasta că s-a tuns la mine, la nea Anton, dar femeia nu l-a crezut. Freaza avea mici greşeli, iar nevasta şi-a dat seama că nu era mâna mea. De atunci, vine din nou doar la mine.

Ce-i place

Este un împătimit al televizorului. Urmăreşte tot ceea ce se întâmplă în lume şi are o slăbiciune pentru filme, dar mai ales pentru unele telenovele. Vara, îi place să deschidă fereastra, să intre aerul molcom şi parfumat şi să exerseze cîteva note la vioară.

Ce nu-i place

Nu-i plac clienţii foarte pretenţioşi şi cei care nu ştiu ce vor atunci când ajung în frizeria lui. Însă dacă cineva este nemulţumit nu se opreşte până când tunsoarea nu este declarată de client... perfectă.

Profil

Născut. 28 ianuarie 1921

Familie. Este văduv, nu are copii.

Studii. Cursuri de frizerie la "Jupînu"

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite