Ploieşti: Andrei Ghiţă vrea să danseze pe marile scene ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are doar nouă ani, şi, în doar câteva luni, printr-un efort susţinut de părinţii săi şi de antrenori, a ajuns de la stadiul de începător în ale dansului, la titlul de campion naţional la grupa sa de vârstă.

Andrei nu are timp nici să respire. Deşi, copiii de vârsta sunt dornici să bată mingea în faţa blocului sau să joace şotronul, băiatul de nouă ani din Ploieşti dedică dansului sportiv tot timpul liber de după şcoală. Şi asta înseamnă până la opt ore de antrenament zilnic, în compania partenerei sale de dans.

Este energic, plin de iniţiativă şi tot timpul vesel şi dornic să înveţe cât mai mult pentru a ajunge într-o bună zi, de ce nu, campion mondial. „Este pasiunea mea. Îmi place tot ceea ce fac: mişcările, stilul de dans, fie că este vorba de latino, vals sau tango, şi hainele pe care le îmbrac pentru spectacole. Mă potrivesc foarte bine şi cu Bianca, jumătatea mea de pe scenă, şi îmi admir foarte mult antrenoarea -pe doamna Ioana Cristescu, care reprezintă un model de viaţă pentru mine. Nu am deloc emoţii la spectacole", consideră Andrei, dând dovadă de maturitate în tot ceea ce spune.

Vrea să devină profesor de Matematică

Băiatul excelează nu numai pe ringul de dans, ci şi la şcoală. Matematica este materia sa preferată şi vrea, ca pe viitor, să devină unul dintre cei mai buni profesori de profil din Prahova. Pentru că este bun şi la carte şi la dans, poza lui Andrei a fost pusă la loc de cinste, pe panoul cu rezultate de excepţie la învăţătură şi sport, din şcoala „Emil Palade".

„Am participat la mai multe concursuri de matematică, cum ar fi Cangurul, dar şi la Limba română. Vreau să fiu un elev foarte bun pentru a face cinste şcolii unde învăţ. Toţi colegii mei de clasă vor să stea cu mine în bancă. Viitorul meu înseamnă carte şi continuarea pasiunii pentru dans. De exemplu, antrenoarea mea de la club este medic pediatru dimineaţa, şi seara devine profesoara mea şi a altor peste 100 de copii talentaţi, învăţăndu-ne cele mai bune mişcări", explică micul dansator.  

Are, deja, colecţie de medalii şi cupe

Performanţele lui Andrei Ghiţă sunt demne de laudă. În doi ani de dans sportiv a obţinut 14 medalii şi 12 cupe, din care mai mult de jumătate sunt pentru primul loc pe podium. Părinţii îl susţin financiar, plătindu-i lecţiile de dans, care sunt destul de costisitoare.

„Mama, tata şi fratele mai mare- Marian sunt alături de mine în tot ceea ce fac. Mergem împreună la toate spectacolele şi mă aplaudă atunci când evoluţia mea este una foarte bună. Ei îmi plătesc toate cursurile şi îmi fac pe comandă costumele pentru concursuri. Şi fratele meu face dans sportiv şi este foarte talentat. Vreau ca familia mea să fie mândră de realizările mele", spune Andrei.

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă un costum de concurs?

Părinţii îmi fac la un croitor tot ce trebuie, şi pantalonii şi cămăşile  de tip body. Până şi pantofii de scenă sunt pe comandă. O pereche de pantofi costă între 200 şi 350 de lei. Cu totul, echipamentul este 400 de lei, din câte ştiu de la mama şi de la tata. Un costum pentru adulţi poate costa şi 2000 de euro. Depinde de competiţia la care participi, cât de importantă este.

Mai ai timp şi de prietenii tăi?

Nu regret că nu-mi petrec prea mult timp cu ei, dar toţi mă înţeleg. Cred că fiecare copil ar trebui să aibă o pasiune, să facă ceva din plăcere şi să aibă un scop. Mie îmi place foarte mult să citesc. Îmi iau cîte o carte de la biblioteca şcolii şi o termin de citit într-ozi , cel mult două.

Ce-i place

Micul dansator rezolvă probleme de matematică din culegeri pentru clasele III-IV. Este admirator al baschetbaliştilor de la Asesoft Ploieşti şi al echipei de fotbal Barcelona, pe care o consideră cea mai bună din lume.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac copiii neserioşi. De exemplu, când sunt la antrenamentele de dans, unii dintre ei se joacă mai mult decât să înveţe paşii de dans, tehnica", spune Andrei.

Profil

Născut

3 iulie 2001, la Ploieşti

Studii

Este elev în clasa a II-a, la Şcoala „Emil Palade"

Familie

Are un frate mai mare

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite