Ploieşti: Ana Dinu a trecut de 70 de ani cu cătină şi fructe de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mai era nevoie, o femeie dintr-un sat prahovean, Gornet Cuib, dă ploieştenilor lecţia vitalităţii. Ana Dinu, de 72 de ani, vine şi la această vârstă la piaţă, cu cătină, măceşe şi afine, pe când străinii îi bat direct la poartă.

Vine în fiecare vară şi toamnă în pieţele din Ploieşti, încărcată ca o furnică cu fructe de pădure şi o tonă de vorbe înţelepte şi reţete naturiste. O mai supără puţin inima, dar nu bagă în seamă "toate prostiile„ şi îşi vede de munca grea a pământului, an de an şi zi de zi, aşa cum face din copilărie. Are pădurea în spatele casei, iar în special toamna, o găseşti la tarabă cu măceşe, coarne, afine şi crenguţe cu boabe de cătină. "Le adun eu singură, mă mai ajută şi moşul, iar uneori copiii. Le aduc eu la Ploieşti, să cumpere şi orăşenii, că tare bune sunt pentru toate bolile", spune femeia.

Străinii fac alifii din cătină

Alteori scapă de drumurile la Ploieşti pentru că un german, "nici nu pot să-i pronunţ numele de încâlcit ce e", după cum apreciază femeia, vine de vreo trei ani, de la 2.000 de kilometri, să cumpere direct de la sursă sute de kilograme de cătină, fructul minune pentru care străinii au făcut un adevărat cult. "Eu cred că le face alifii şi ni le aduce nouă mai scumpe că noi nu suntem în stare să le fabricăm singuri. Ei mereu au fost mai descurcăreţi şi de aia le merge şi bine", crede cu un simţ economic înnăscut Ana Dinu.

"Sunt de la Dumnezeu cătinele astea, noi mâncăm toţi în familie şi aşa suntem sănătoşi. Le pun în miere sau le fac dulceaţă ori suc. Nu există boală pe care să nu o trateze cătina", ni se explică astfel vârsta înaintată şi vitalitatea femeii de 72 de ani.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite