Ploieşti: Alpinist blocat între stânci, recuperat de jandarmii sinăieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii s-au căţărat pe stânci abrupte
Jandarmii s-au căţărat pe stânci abrupte

Acţiunea s-a petrecut de Ziua Poliţiei şi a fost o simulare a unei situaţii de urgenţă organizată de către Centrul Montan Sinaia.

Adrenalină, senzaţii tari, îndemânare şi curaj ! Acestea au fost caracteristicele demonstraţiei jandarmilor montani din Sinaia de la poligonul de stânci de la Sfinta ANA ! De Ziua Poliţiei Române , salvatorii cu uniforme au arătat studenţilor de la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza câteva dintre cele mai dificile exerciţii demonstrative de salvare şi evacuare montană.

Desfăşurate pe stâncile abrupte, ale poligonului de căţărare de la Sfânta Ana, exerciţiile de salvare montană i-au lăsat cu gura căscată pe cei 80 de studenţi ai Academiei de Poliţie secţia jandarmi, veniţi la munte cu ocazia sărbătoririi Zilei Poliţiei Române dar şi a Bunei Vestiri. Studenţii au urmărit cu interes explicaţiile dar mai ales exerciţiile dificile de salvare din stânci care i-au pus la grea incercare pe jandarmii montani !

“Jandarmii au desfăşurat patru exerciţii: au recuperat un alpinist blocat între pereţii stâncoşi, au transportat un accidentat cu targa pe corzi, au coborât în rapel de pe o stâncă abruptă şi au făcut o salvare pe un plan vertical a unui turist blocat. Astfel am vrut să arătăm viitorilor jandarmi că pot alege să îmbrăţişeze şi cariera de instructor montan.“, spune Colonel Dumitru Chiriţă, comandant Centrul Montan Sinaia

Exerciţii spectaculoase

Tinerii spun că exerciţiile au fost spectaculoase şi şi-ar dori o asemenea carieră însă teama de prăpăstii şi dificultatea exerciţiilor ar fi un impediment serios.

“Exerciţiile de salvare, evacuare montană mi-au plăcut foarte mult, însă nu ştiu dacă aş avea curajul să fac asemenea misiuni. Până la terminarea Academiei mai am totuşi, timp să aleg, pentru că-mi place muntele.”, ne spune student sergent Cristian Coman de la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti.

Jandarmii montani din Sinaia au demonstrat tinerilor lor colegi, că sunt pregătiţi la standarde europene şi speră ca la terminarea academiei, măcar o parte dintre aceştia să îmbrăţişeze cariera de instructor al Centrului Montan de la Sinaia.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite