Ploieşti: Adrian Iacob îi vânează pe şoferii indisciplinaţi în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 13 ani de carieră, Adrian are la activ peste 3.000 de permise ridicate şi nicio sancţiune din partea superiorilor.

„Întotdeauna, am crezut într-un ideal de justiţie şi dreptate, am dorit să trăiesc într-o lume civilizată, iar această profesie mi se părea a fi esenţială în îndeplinirea dorinţelor mele", îşi motivează Adrian alegerea pentru meseria de poliţist.

Tânărul spune că s-a orientat către poliţia rutieră, pentru că îi plac maşinile foarte mult: „Îmi place foarte mult să percep pulsul străzii. Dacă mă pui să stau la calculator deja mi-ai dat o pedeapsă". A fost încadrat pe post la 19 ani şi jumătate, după ce a terminat Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" Câmpina. „Prima dată când am ieşit pe stradă aveam impresia că le pot face pe toate, era acel avânt de început şi dorinţa de a demonstra că eşti cel mai bun. Îmi era frică să ies singur într-o intersecţie, pentru că, dacă făceam vreo greşeală s-ar fi putut întoarce împotriva mea, nu mai era ca la şcoală când stăteai pe lângă cineva şi învăţai, acum, răspundeai pentru ce făceai", îşi aminteşte Adrian.

Emoţii de început

Adrian avea emoţii la începutul carierei şi spune că i-a tremurat mâna când a scris primul proces verbal şi atunci când a luat primul permis de conducere. În anii 2004-2005, Adrian a avut cea mai fructuoasă activitate din punct de vedere al sancţiunilor date. „Aveam în jur de 1.400-1.600 de sancţiuni pe an, iar cel mai mult lucram cu informaţii de la surse ocazionale", a explicat poliţistul.

De-a lungul carierei sale, Adrian a participat şi la prinderea a doi urmăriţi general: „Pe când mă aflam acum câţiva ani în zona Malu Roşu un bărbat dintr-un autoturism BMW cu geamuri fumurii m-a salutat, deşi nu îl cunoşteam şi l-am tras pe dreapta, pentru că mi se părea suspect. I-am cerut permisul, l-am comparat cu al meu şi am văzut că diferă scrisul şi că e puţin mai decolorat. L-am verificat în baza de date, am văzut că nu are permis şi am aflat că de fapt este urmărit general. Maşina avea şi ea numere false de înmatriculare. L-am condus la Poliţie, iar colegii mei l-au reţinut", povesteşte tânărul.

Adrian spune că este mai indulgent cu doamnele şi va fi în continuare, dar fără a trece cu vederea cazurile în care reprezentantele sexului frumos se urcă la volan, după ce au consumat băuturi alcoolice. Adrian i-a reţinut permisul unei doamne chiar de 8 martie pentru consumul de băuturi alcoolice, după care a încercat să îi facă ziua mai frumoasă oferindu-i o floare. Tânărul infirmă zvonul conform căruia femeile nu ar fi bune şoferiţe, spunând că la începutul carierei, acestea sunt puţin mai temătoare decât ceilalţi conducători auto, ceea ce denotă o anumită nesiguranţă.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Sunteţi un poliţist exigent în trafic?

Eu am o formaţie de tip militar şi am încercat să îmi fac meseria şi să fiu echidistant. Acolo unde se impunea, poate am fost exigent.

Care sunt cele mai frecvente abateri în trafic?

Cele mai des întâlnite abateri sunt nepurtarea centurii de siguranţă, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea de prioritate pietonilor şi nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea la nivel cu calea ferată.

CE-I PLACE

„Îmi place să lucrez cu oamenii, îmi plac provocările şi simt că trebuie să îi ajut pe cei din jur. Îmi plac ordinea şi disciplina, de aceea m-a şi atras meseria de poliţist", susţine agentul.

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place că, deşi am intrat în Uniunea Europeană, după doi ani foarte greu se simte că cetăţenii români îşi aduc aportul pentru a ajunge la un anumit nivel de civilizaţie. Nu-mi place că chiar dacă încercăm să ne facem datoria ca poliţişti nu suntem recompensaţi pe măsura muncii".

PROFIL

Născut
1 septembrie 1977, Ploieşti

Studii
Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti

Profesie
ofiţer de poliţie rutieră

Familie
căsătorit, un copil

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite