Ploieşti: A murit Ioan Grigorescu, realizatorul longevivei emisiuni „Spectacolul lumii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul tv cu origini ploieştene a încetat din viaţă pe 26 martie, la vârsta de 81 de ani.

Potrivit wikipedia.org, Ioan Grigorescu s-a născut la Ploieşti, într-o familie cu trei copii şi era văr prin alianţă cu Nichita Stănescu. La vârsta de 6 ani a învăţat să citească.

A fost corespondent de presă în Polonia, timp în care i s-a născut un fiu la Varşovia. În 1959, este trimis ca bursier UNESCO la Institutul Superior de Jurnalistică din Strasbourg.

Ioan Grigorescu a fost unul dintre cei mai cunoscuţi corespondenţi de presă. A publicat 15 volume de proză şi reportaje de călătorie - între care "Zigzag pe Mapamond", "Paradisul murdar", "Dilema americană", "Al 5-lea punct cardinal". De asemenea, a scris 20 de scenarii pentru filme artistice de lung-metraj.

Este cunoscut în special ca autor al serialului TV „Spectacolul lumii", cu peste 400 de episoade, filmate în peste 50 de ţări.

După Revoluţie, a filmat 37 episoade în perioada 1993-1994 şi 222 de episoade în perioada 1999-2005. De asemenea, a fost şi scenarist-comentator al serialului "România optimistă" (2005-2007). Pentru activitatea sa în calitate de realizator de filme documentare, a fost distins cu "Premiul Academiei Române pentru Arta Spectacolului" (2000), cu "Premiul special" şi "Trofeul Breslei" - acordat de Uniunea Cineaştilor.

Slujba religioasă va avea loc marţi, 29 martie, de la ora 12.00, la Catedrala Sfântul Ioan din Ploieşti - urmată de înhumarea la Cimitirul Eternitatea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite