Ploieşti: 560 de posturi din învăţământ vor fi desfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul anului şcolar următor, sistemul educativ din Prahova va trece prin câteva schimbări dramatice.

Cea mai mare temere a cadrelor didactice din Prahova a devenit oficială. Până la începutul anului şcolar următor, adică 1 septembrie 2010, 566 de posturi din sistem, din cele peste 10.000 existente, vor fi desfiinţate.  

Decizia va avea câteva efecte în lanţ pentru elevi, profesori şi părinţi. În primul rând, în majoritatea şcolilor, efectivele claselor vor fi suplimentate de la o medie existentă de 25 la 30 de elevi.

De exemplu, dacă în două şcoli din aceeaşi comună există trei clase de a şaptea cu câte 20 de elevi, acestea vor fi transformate în două clase cu câte 30 de elevi. În felul acesta, o parte dintre catedrele profesorilor vor dispărea în mod automat. Într-un mod asemănător vor fi desfiinţate posturi ca urmare a reducerii numărului de ore ale elevilor de la 34-36 câte urmează în prezent, la maximum 28 de ore pe săptămână.

Şi demografia în scădere "ajută" la şomajul profesorilor. În 2009, clasa întâi a început în Prahova cu 600 de boboci în minus faţă de anul şcolar anterior, de unde şi o reducere a posturilor de învăţători.

Criterii

Vizat este şi aşa-zisul învăţământ simultan. În peste 140 de şcoli din Prahova, în special din mediul rural, copii de diferite vârste învaţă în aceeaşi clasă.

Sunt cazuri, cum este localitatea Jugureni, unde în şcoală studiază doar doi copii. Astfel de elevi vor fi mutaţi în unităţi de învăţământ apropiate de satul lor şi în clase corespunzătoare nivelului lor de studiu.

Din păcate însă, pentru a face toate aceste schimbări, este nevoie de microbuze şcolare sau drumuri accesibile. Mai mulţi primari din judeţ şi-au manifestat deja îndoiala că acest lucru este posibil sau chiar opoziţia faţă de măsurile dispuse de Guvern, prin Ministerul Educaţiei.

Desfiinţarea posturilor va viza atât catedrele cât şi slujbele auxiliare învăţământului, cum ar secretarele sau femeile de serviciu din şcoli şi se va face după criteriile aplicate şi în prezent la restrângerea de activitate: nivelul de studii, gradul didactic, activitatea şcolară şi extra-şcolară.

"Evident că fiecare stă cu teamă că el ar putea fi cel care va rămâne fără lor de muncă de la toamnă", ne-a spus Mădălina Lungu, o profesoară care a intrat de numai doi ani în sistem.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite