Ploieşti: 15.000 de elevi din Prahova au note scăzute la purtare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiulangii şi indisciplinaţi, elevii prahoveni au un "apetit" tot mai scăzut pentru şcoală. Statisticile primului semestru şcolar confirmă trendul din ultimii ani: promovabilitate în scădere şi absenteism... în creştere

Fumatul în toaletă sau în văzul profesorilor, atitudinea obraznică de la ore, venitul la şcoală pe sărite sau chiar incidentele violente nu mai sunt repere izolate ale şcolii româneşti, iar învăţământul din Prahova nu face nici el excepţie.

Dovada o reprezintă cele aproximativ 15.000 de note scăzute la purtare în primul semestru din anul şcolar 2009-2010 pentru absenţe şi comportament neadecvat şi cele 450 de exmatriculări. Şi nu este puţin, în condiţiile în care 90.000 de elevi au fost înscrişi la şcoală în toamnă.

"Sunt multe absenţe şi multe note scăzute la purtare. Este o problemă care ne preocupă şi am cerut cadrelor didactice, părinţilor şi elevilor să ne ajute să o rezolvăm. Ideal ar fi ca acest fenomen să dispară, dar trăim într-o lume reală", ne-a declarat Nicolae Angelescu, inspector şef al ISJ Prahova.

Evident, fruntaşii la această categorie sunt liceenii, atât cei din ciclul inferior, clasele a IX-a şi a X-a, cât şi cei din ciclul superior sau şcolile de arte şi meserii.

"Fără a fi o scuză, găsesc oarecum normal acest lucru. În liceu, adolescenţii trec printr-o perioadă ingrată şi încearcă să atragă atenţia prin atitudini extreme sau, cel puţin, extravagante. Evident, nu sunt de acord cu episoadele violente în care pot degenera aceste comportamente", ne-a spus Cristina Dardamon, diriginte al unei clase a XI-a.

Promovabilitate în cădere liberă

În general, în funcţie de regulamentul fiecărei şcoli, unui elev i se scade nota la purtare cu un punct pentru 10 absenţe nemotivate, iar la 20 cu două puncte şi aplicarea unei mustrări.

Cum învăţământul obligatoriu în România este de până la 10 clase, exmatricularea nu se aplică până la 15-16 ani decât în situaţii excepţionale, astfel că expuşi sunt elevii din clasele a XI-a şi a XII-a.

De obicei, în liceele din Prahova se propune exmatricularea la peste 40 de absenţe nemotivate, adică aproximativ o săptămână în care elevul nu a dat niciodată pe la ore.

Un alt fenomen îngrijorător îl reprezintă promovabilitatea scăzută a primului semestru. Acesta înseamnă că, deja, foarte mulţi elevi sunt în situaţie de corigenţă, iar dacă vor trece ca gâsca prin apă şi în al doilea îi paşte repetenţia.

Astfel, la şcolile de arte şi meserii, doar 62% dintre elevi au medii de trecere la toate materiile, însă nici liceenii din unităţile cu profil teoretic nu stau foarte bine - doar 75% promovabilitate. Cifrele sunt în scădere cu două până şase procente la toate nivelurile de şcolarizare faţă de primul semestru din anul şcolar 2008-2009.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite