Ploieşti: “Mi-au nenorocit copilul la naştere şi au scăpat nevinovaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Medicilor Prahova a decis că nu există medici vinovaţi în cazul copilului născut la Maternitatea din Ploieşti cu un braţ rupt şi cu celălalt paralizat.  Basma curată au fost scoşi şi doctorii implicaţi în alte trei cazuri asemănătoare, înregistrate anul trecut, în Prahova.

Alexandru Gabriel Vişan este o frumuseţe de băiat care va împlini peste trei zile un an de viaţă. Este singurul copil al soţilor Gheorghe şi Claudia Vişan, din Boldeşti Scăieni. El a fost adus pe lume la Maternitatea din Ploieşti cu numeroase probleme de sănătate, apărute în urma manevrelor medicale, primind la naştere nota 2, asta în condiţiile în care scorul se măsoară de la 1 la 10!

Deşi la prima vedere pare un copil normal, energic, care râde şi gândureşte în continuu, Alexandru este foarte bolnav. Din naştere are mâna dreaptă paralizată, mai scurtă decât stânga cu aproape cinci centimetri, pe care nu o poate folosi deloc. Şi celălalt membru superior a avut de suferit.

 "Mi-au tras de el, i-au rupt mâna stângă"

Mama băiatului, Claudia Vişan, nu-şi poate reveni din trauma trăită pe 16 februarie 2009, în sala de naşteri, mai ales că, spune ea, a fost vorba de o culpă medicală. 

"Am un băiat care s­-a născut cu greutatea de 4,6 kilograme. Din timp m-am îngriit ca să-l nasc sănătos. Am mers din două în două săptămâni la ginecolog, am făcut toate analizele, iar doctorii de la Spitalul de Obstetrică Ginecologie mi l-au nenorocit. Au refuzat să-mi facă cezariană, deşi stabilisem împreună cu doctorul Oana Ghiculescu acest lucru. Până la urmă a trebuit să mă chinui nouă ore, pentru că mi s-a rupt apa. Mi-au tras de el, i-au rup mâna stângă, are pareză la mâna dreaptă, iar la cap a avut două cheaguri de sânge", spune cu ochii în lacrimi mama îndurerată.

Speriată că fiul său nu va putea mişca niciodată mâna, tânăra a alergat cu el din spital în spital pentru a-l vindeca. "Întâi am fost la Pediatrie, ca să-I pună mâinile în ghips. După 21 de zile am mers la Grigore Alexandrescu, în Bucureşti şi apoi la Spitalul Obreja. I-au făcut RMN-uri, investigaţii, degeaba însă", povesteşte Claudia.

Medicii sunt consideraţi nevinovaţi

Fiind convinşi că li se va face dreptate şi că cei care au asistat la naşterea lui Alexandru vor fi traşi la răspundere pentru faptul că l-au adus pe lume cu o mână paralizată şi cu una ruptă, soţii Vişan au depus reclamaţie la Colegiul Medicilor Prahova. Ei au considerat că era necesară operaţia de cezariană, fiul lor fiind foarte mare la naştere.

"Dacă s-ar fi procedat astfel nu s-ar fi produs nicio vătămare fizică. A fost un lanţ de întâmplări nefericite. Am cerut ca medicii Mara Cernat şi Horia Stoica să fie anchetaţi pentru malpraxis" susţine mama copilului.

După aproape un an de cercetări a venit şi verdictul Colegiului Medicilor în acest caz. În decizia numărul 4 din data de 3 decembrie 2009, elaborată de comisia de disciplină, se arată că manevrele efectuate la naştere de medicii implicaţi în caz au fost corect efectuate şi, ca atare, "... Stinge acţiunea disciplinară împotriva dr. Cernat Maria, dr. Ghiculescu Oana şi dr. Stoica Horia, angajaţi ai spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Ploieşti întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale unor abateri disciplinare".

Familia lui Alexandru aşteaptă acum rezultatele constestaţei despusă la Colegiul Medicilor. în urma rezultatului primit.

Au cheltuit 8000 de euro pentru operaţie

Alexandru Vişan stă mai mult prin spitale, împreună cu mama sa. A fost dus în Germania pentru o operaţie dificilă şi costisitoare, care nici nu a avut rezultatele aşteptate, cu eforturi financiare greu de imaginat pentru o familie a cărei venit lunar este de cel mult 1000 de lei. Femeia susţine că medicii din Germania au spus că va fi nevoie de o nouă intervenţie chirurgicală la vârsta de doi ani.

"Soţul lucrează în construcţii, este zilier. Cu greu găseşte ceva de muncă. Eu primesc 800 de lei pentru concediu de maternitate, cu tot cu alocaţia copilului. Tatăl meu este şomer. Mama este cea care ne mai ajută cu bani. Are grijă de nişte bătrâni în Italia", spune mama lui Alexandru.

Împreună cu bunicul băiatului, Caludia Vişan merge în fiecare lună la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu pentru a-i face copilului său chinetoterapie, masaj şi ionizări. "Tare îl doare mâna care a fost ruptă. Pe cealaltă nu o simte, chiar dacă a fost operată în Germania. Eu sper însă să am un nepot sănătos şi voinic cu care să ne mândrim. Am încercat să contactăm avocaţi pentru acest caz, nimeni nu a vrut să se bage. Ba chiar am depus dosar penal la Poliţie. Şi ei aşteaptă acum rezultatul contestaţiei ca poată demara ancheta", a spus Constantin Pîtiu, bunicul copilului.

"A fost o manevră normală pentru un astfel de caz"

Reprezentanţii Colegiului Medicilor susţin că în cazul lui Alexandru Vişan, au fost consultaţi numeroşi specialişti şi profesori universitari din Bucureşti. "Au fost contactaţi cei mai buni experţi din ţară, medici, tocmai pentru a nu se considera că există partipriuri. Ei ne-au spus că nu a fost vorba de culpă medicală, ci de o procedură normală care se impune într-un astfel de caz. Am primit contestaţia soţilor Vişan, însă sunt şanse minime să se rezolve în favoarea lor", a declarat medicul Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova. 

Cazul lui Alexandru Vişan este al patrulea de acest gen, înregistrat în 2009, care s-a aflat în atenţia Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiul Medicilor Prahova. Din nefericire pentru părinţii bebeluşilor născuţi cu fracturi de claviculă sau cu alte afecţiuni ale mâinilor şi picioarelor, veridictul final i-a scos basma curată pe toţi medicii ginecologi implicaţi în cazuri.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite