Ploieşti: "Mama FNI", Ioana Maria Vlas, bolnavă de inimă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Maria Vlas a cerut, ieri, la Tribunalul Prahova, scurtarea perioadei de detenţie. "Mama FNI" a părut obosită, mai slabă şi ducea des mâna la inimă. Instanţa a fixat un nou termen pentru data de 13 aprilie pentru lipsă de procedură.

Ioana Maria Vlas, condamnată la zece ani închisoare în dosarul FNI şi alţi opt ani în dosarul FNA a solicitat, în ianuarie 2010, contopirea pedepselor.

Ieri, "mama FNI" s-a prezentat la Tribunalul Prahova, fără cătuşe. Era îmbrăcată lejer, în blugi şi un hanorac. Ca de obicei, a purtat ochelari fumurii şi a afişat o mină obosită.

Înconjurată de jandarmi şi gardieni, a stârnit agitaţie printre oamenii veniţi cu diverse probleme la Tribunal. Chiar dacă nu se numără printre păgubiţi, când şi-au dat seama despre cine este vorba, unii dintre ei i-au spus cu jumătate de gură "dă-ne banii înapoi". Aceasta nu a schiţat, însă, nici un gest. 

În boxa acuzaţilor, Maria Vlas îşi ducea des mâna în zona pieptului, acuzând dureri ale inimii. Şi la plecare, când a fost urcată în duba penitenciarului Târgşor, acesta s-a dezechilibrat, fiind susţinută de gardieni. Nici la venire şi nici la ieşirea din sala de judecată, acesta nu a vrut să facă nici un comentariu sau declaraţie.

Vicii de procedură

La cererea formulată de Vlas, instanţa a decis ieri că nu sunt îndeplinite toate procedurile, în sensul că a cerut prea devreme contopirea pedepselor şi, în plus, Baroul Prahova nu a delegat un avocat din oficiu care să o apere. Ioana Maria Vlas a depus la dosar noi documente şi trebuie să aştepte până pe 13 aprilie un rezultat.

"Dacă Ioana Maria Vlas va obţine contopirea pedepselor, ea va primi pedeapsa cea mai mare, de 10 ani pentru dosarul FNI, la care se poate adăuga un spor de maximum cinci ani, acesta din urma rămânând la latitudinea judecatorilor. Pentru că Baroul Prahova nu a delegat un avocat, instituţia se va alege cu o sancţiune", ne-a declarat Alina Anton, purtător de cuvânt al Tribunalului Prahova.

Vlas este acuzată că ar fi indus în eroare, în perioada 1 aprilie - 1 decembrie 1999 şi, respectiv, 1 martie - 20 aprilie 2000, peste 13.000 de investitori cărora le-ar fi pricinuit o pagubă de aproximativ 25 de miliarde de lei.

În Ploieşti, aproximativ 600 de persoane pretind că ar fi fost păgubite prin FNI. "Eu nu zic că Ioana Maria Vlas nu are vină şi nu contest deciziile tribunalelor, cred însă că adevăraţii vinovaţi sunt ascunşi", ne-a declarat Mişu Stanciu, vicepreşedintele Asociaţiei Fondului Naţional de Investiţii Proces Penal Ploieşti.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite