Ploieştenii îşi fac dreptate cu “Avocatul Poporului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculina Năescu şi-a obţinut drepturile de pensie după ce apelat la ajutorul experţilor Biroului “Avocatul Poporului” (foto Alex Policală)
Niculina Năescu şi-a obţinut drepturile de pensie după ce apelat la ajutorul experţilor Biroului “Avocatul Poporului” (foto Alex Policală)

Tot mai mulţi ploieşteni sunt nemulţumiţi de felul în care autorităţile locale şi judeţene îi ajută să obţină drepturile care li se cuvin.

Niculina Năescu, o pensionară de 59 de ani, s-a luptat luni de zile pentru a-i fi recalculată pensia. Femeia a rămas văduvă, şi a solicitat la Casa Judeţeană de Pensii Prahova acordarea pensiei de urmaş de pe urma soţului său şi renunţarea la pensia sa. În urma unui calcul numai de ei ştiut, reprezentanţii instituţiei i-au comunicat în scris că cererea nu poate fi soluţionată favorabil "deoarece cuantumul net al pensiei de urmaş(...)este mai mic, respectiv de 540 de lei". Ploieşteanca nu a fost descurajată de răspunsul primit şi a continuat "lupta" considerând că a fost neîndreptăţită.

"Am considerat că acest cuantum stabilit de Casa de Pensii nu a fost stabilit corect, pentru că până în anul 2008 fiica mea a beneficiat de pensie de urmaş, al cărei cuantum era în septembrie 2008 de 900 de lei. În prezent fiica nu mai beneficiază de această pensie de urmaş, şi, în consecinţă, eu aş fi singurul urmaş, iar cuantumul nu poate diminuat faţă de suma primită de fiica mea", a explicat Niculina Năescu, care s-a adresat experţilor Instituţiei "Avocatul Poporului", din Ploieşti.

În urma unor demersuri, juriştii de aici au îndrumat-o cum să procedeze pentru a obţine ce i se cuvine de drept. Femeia susţine că oricum nu şi-ar fi putut permite să angajeze un avocat, deoarece onorariile percepute de aceştia sunt foarte mari. "Auzisem că juriştii de la Avocatul Poporului te ajută să-ţi faci dreptate şi am apelat la ei, disperată fiind că nu pot obţine ce era al meu. Pentru că am avut câştig de cauză în problema cu Casa de Pensii, vreau acum să le cer ajutorul pentru obţinerea unui drept de proprietate asupra unui teren", a mai spus petiţionara.

Avalanşe de audienţe la "Avocatul Poporului"

Numărul celor care se adresează experţilor Biroului Teritorial "Avocatul Poporului" cresc de la un an la altul. De la începutul lui 2011 şi până în prezent, peste 1100 de persoane din Prahova, Buzău şi Dâmboviţa au expus problemele cu care s-au confruntat juriştilor instituţiei, faţă de 800 de cetăţeni care au mers în audienţe în 2010.

"Nu este o muncă uşoară, necesită documentare şi răbdare. Este de bun augur faptul că peste 80% din cazurile primite anul acesta au avut câştig de cauză în favoarea celor care ne-au solicitat ajutorul. Trebuie menţionat faptul că instituţia la care lucrez cotribuie la soluţionarea conflictelor dintre persoanele fizice şi autorităţile administraţiei publice, pe cale amiabilă, prin mediere şi dialog. Noi nu oferim consultaţii juridice şi nici nu reprezentăm petiţionarii în justiţie", susţine Ioana Enache, expert în cadrul Biroului Teritorial "Avocatul Poporului, cu sediul la parterul Palatului Administrativ, intrarea H.

Cele mai multe petiţii au ca obiect dreptul de proprietate asupra unor  terenuri sau soluţionarea de dosare de despăgubiri. De asemenea, prahovenii au mai cerut ajutor şi pentru   recalcularea unor pensii sau pentru protecţia persoanelor cu handicap.

Fapta trebuie descrisă în detaliu

Prahovenii care consideră că le-au fost încălcate drepturile de către autorităţile locale şi judeţene se pot adresa Instituţiei "Avocatul Poporului" din Ploieşti în scris sau pot merge în audienţă. Cererea trebuie să cuprindă numele şi domiciliul petiţionarului, enumerarea drepturilor sau libertăţilor pe care persoana le consideră încălcate şi descrierea faptei. Totodată, reclamantul trebuie să menţioneze şi numele funcţionarului sau al instituţiei la care se referă plângerea. Petiţionarii nu trebuie să trimită acte originale ci numai copii ale documentelor. Răspunsul oferit de "Avocatul Poporului" este gratuit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite