Ploieștenii au luat și pentru acasă fasole cu cârnați

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un ploieștean a cerut și pentru acasă o porție de fasole
Un ploieștean a cerut și pentru acasă o porție de fasole

Pe o vreme cu multe grade în termometru pentru întâia zi de decembrie, mii de ploieșteni, de toate vârstele, au profitat de ziua liberă pentru a petrece câteva ore în centrul orașului.

Agitația a început încă de dimineață, chiar dacă manifestările ocazionate de Ziua Națională erau anunțate în jurul orei 11.00. Și asta pentru că mulți au vrut să fie siguri că vor prinde un loc în față la corturile unde bucătăresele făceau ultimele pregături cu mâncarea sau pe bordurile de pe Bulevardul Republicii, în locurile care asigurau cea mai bună vizibilitate la paradă.

După atât de mult timp petrecut pe loc, unii ploieșteni s-au pierdut cu firea chiar în momentul în care militarii au început defilarea. „Suntem aici de două ore, plecați din fața copiilor, să vadă cum trebuie parada. Nu ne interesează că sunteți de la Poliție, găsiți-vă alt loc", se înfierbântase un tată, cu spirit patern pronunțat, căruia i s-a părut că un agent de poliție a luat „panorama" copilului. 

Copiii, fericire maximă

Cei mici, entuziasmați oricum de echipamentele militare, au fluturat stegulețe și au țipat de bucurie la vederea mașinilor. Au avut și de ce, pentru că Armata, jandarmii, poliţiştii şi pompierii au trimis la paradă cele mai bune utilaje.

Aztfel, Armata a participat la defilarea de 1 Decembrie cu patru plutoane, Inspectoratul de Poliție Prahova cu două motociclete, două maşini de teren, trei Dacii Logan folosite pentru intervenţie şi un VW al MAI. Inspectoratul de Jandarmi şi Gruparea Mobilă au adus în faţa publicului nouă autospeciale de intervenţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă o maşină pentru descarcerare, o ambulanţă şi două autospeciale, iar Poliţia Locală Ploieşti a prezentat dubiţa de intervenţie, cinci maşini de patrulare, dar şi patru din cei şase cai deţinuţi de instituţie.

Mulți dintre copii au putut proba la modul foarte concret echipamentele, în sensul că s-au urcat în mașinile de pompieri, au putut vedea foarte de aproape muniție și pistoale sau au probat căști de jandarmi și polițiști.

Lupta pentru fasole

După defilare, miile de oameni s-au regrupat rapid către corturile de unde veneau mirosuri îmbietoare de fasole, cârnați și vin fiert. De data aceasta, lupta a depășit faza simulărilor, din timpul paradei și a devenit una foarte concretă, menită să asigure un loc cât mai în față, la cozi.

De la foarte săraci până la ploieșteni eleganți, gătiți de sărbătoare, miile de oameni au dat năvală la mâncarea oferită gratuit de autorități.

În unul dintre corturi, echipați cu șorțuri și mănuși sterile, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, și prefectul județului, Adrian Dobre, au dat startul mesei și au împărțit personal porțiile de fasole cu cârnați. „La mulți ani, poftiți la masă! Miroase foarte bine", îmbia primarul oamenii, deși nu mai era nevoie de stimulente.

Primarul a fost nevoit să rezolve pe loc și o solicitare mai puțin obișnuită. „Am adus un borcan, să-mi puneți o porție de fasole și pentru soția mea", a cerut un bărbat pachet pentru acasă. Între timp, omul s-a servit cu câteva pahare de vin fiert și nu se mai dădea dus din fața cortului, deși numărul solicitanților creștea amenințător. Omul ne-a spus că soția nu a putut veni la paradă pentru că abia a ieșit din spital și că îi va duce puțină fasole, așa, de poftă. S-a fâstâcit puțin doar atunci când a fost nevoit să explice dacă soția abia externată putea să digere borcanul de 800 de grame, luat acasă plin cu fasole.

În fața altor corturi, jandarmii au fost nevoiți să intervină pentru a calma spiritele, dar, din fericire, spre deosebire de alți ani, ghionturile împărțite la cozi au fost mult mai civilizate, iar cuvintele aruncate între combatanții la fasole mult mai potrivite cu postul Crăciunului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite