Ploieşteanul Vlad Birău are cea mai valoroasă colecţie de insigne de cluburi de fotbal din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are peste 2.500 de insigne ale cluburilor de fotbal din toată lumea, iar cel mai valoros exemplar este din 1903.

Din informaţiile pe care le deţine Vlad Birău, colecţia sa de insigne este cea mai valoroasă din ţară, atât prin numărul foarte mare al obiectelor, peste 2.500, cât şi al valorii acesteia, estimată la 20.000 - 30.000 de euro. Colecţia a fost începută, iniţial, de tatăl său. „Tatăl meu a fost un mare microbist şi nu lipsea niciodată de la meciurile Petrolului. Mergea pe stadioane prin toată ţara şi, treptat, a început să ceară insigne, fanioane şi alte obiecte cu însemnele cluburilor", povesteşte Vlad despre începuturile colecţiei.

Treptat, tatăl său a început să corespondeze cu alţi pasionaţi din Spania, Italia sau Germania, care îi procurau insignele sau, direct, cu administraţiile cluburilor. În câţiva ani, a început să participe la expoziţii de profil. „Are numeroase diplome şi medalii care atestă faptul că avea cea mai valoroasă expoziţie de insigne de fotbal din ţările socialiste", mai spune fiul colecţionarului.

Insignele sunt aranjate individual, delimitat, pe stative speciale, construite de tatăl său, după criterii elaborate, precum anii şi echipele de unde provin.

image

Relativ repede după Revoluţie, bărbatul s-a stabilit în Cehia, iar Vlad Birău a continuat în România pasiunea tatălui. „Nici nu avea cum să fie altfel, am crescut în acelaşi spirit fotbalistic, am fost pe stadioane încă de mic, iar microbul colecţiei s-a transmis şi la mine", spune Vlad. De altfel, tânărul este şi legitimat la un club de fotbal, Unirea Urlaţi, unde joacă pe posturile atacat sau mijlocaş dreapta.

Insigna din 1903

De când a preluat colecţia, şi-a dat şi mai bine seama de efortul pe care l-a presupus strângerea acesteia pentru tatăl său. „Noi trăim într-o eră a informaţiilor şi îmi este mult mai simplu să fac rost de o insignă pe care mi-o doresc. Pentru tatăl meu era o adevărată aventură să intre în posesia unui exemplar de pe alt continent", şi-a dat seama acesta.

Un sfert din cluburile care figurează în colecţia lui Vlad s-au desfiinţat, iar cea mai veche insignă este din 1903, al echipei de fotbal din Turcia, Besiktas Istanbul.

image

Din păcate, tânărul a trăit şi o mare dezamăgire. „Nu m-aş mai vedea în stare să continui un astfel de proiect pentru că nimeni nu recunoaşte valoarea unei astfel de colecţii. Nu mai există nici interes pentru organizarea unor astfel de expoziţii cu profil sportiv. Am acceptul tatălui meu şi, dacă primesc o ofertă echitabilă, o să mă despart de colecţie", spune Vlad.

Colecţia de isigne este dublată şi de una foarte valoroasă de reviste cu profil sportiv, de dinainte de 1989.

Ce-i place

Joacă fotbal cu mare plăcere şi să facă sport în general. „Ca tuturor de vârsta mea, îmi place să-mi petrec serile de weekend în cluburi", completează Vlad Birău.

Ce nu-i place

Deşi a fost membru al unei organizaţii de tineret al unui partid, lui Vlad nu-i place deloc politica. „Mi-am dat seama că viaţa politică nu va face parte niciodată din preocupările mele", punctează ploieşteanul.

Care a fost prima insignă din colecţie?

V.B: Evident, a Petrolului, echipa de suflet a tatălui meu. Spre deosebire de tatăl meu, eu sunt fan Steaua şi Barcelona. Iar insigna de care sunt eu, personal, cel mai mândru, şi de care am făcut rost de când continui colecţia, este cea a clubului Lazio.

Cum ai făcut evaluarea colecţiei?

V.B: În funcţie de preţul de piaţă al insignelor, din informaţiile pe care le schimb cu alţi colecţionari din toată lumea, dar şi după criterii subiective, precum munca şi pasiunea pe care a presupus-o strângerea acesteia, în foarte mulţi ani.

Profil

Născut. 13 decembrie 1986, Ploieşti

Familie. Două surori

Studii. Masterand Facultatea de Inginerie Foraj Ploieşti

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite