Prahoveanul Ciprian Nedelcu îi scapă de bolovani pe norvegieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 26 de ani a realizat cât alţii într-o viaţă. Practică alpinismul utilitar în Norvegia, pentru care este foarte bine plătit, iar în România administrează un parc de distracţii.

Povestea sa de viaţă este una cu totul specială. Ciprian s-a născut în Ploieşti, a absolvit Liceul Economic la Buftea, şi acum face naveta Norgevia-România, în fiecare lună.

În perioada adolescenţei a dovedit apititudini de sportiv. A fost campion la rezistenţă. „Participam pentru prima dată la un concurs de alergat. S-a ţinut la Zărneşti. Am parcurs cât am putut de repede o distanţă de patru kilometri, prin munte. La linia de sosire am fost primul", se mândreşte tânărul.

O meserie riscantă

Pentru că îi plăcea să facă multă mişcare, s-a decis să urmeze şi cursuri de ghid montan, timp de doi ani. „Eram la liceu când m-am hotărât să urmez şcoala de ghizi. Făceam practică pe munte, în Bucegi. Instructorii ne predau tot felul de cursuri. Am învăţat cum să acord primul ajutor, să escaladez un munte, noţiuni elementare de supravieţuire şi orientare turistică cu harta şi busola. Totuşi, nu am vrut să devin salvamontist, pentru că în România acest job nu este luat în serios de către cei care se intitulează oamenii munţilor. Sunt mult prea superficiali. Puţini sunt aceia care se luptă cu adevărat să salveze vieţi", spune Ciprian.

De un an şi-a îndeplinit visul. Lucrează într-o ţară a Uniunii Europene, ca alpinist utilitar, alături de alţi trei români curajoşi. Coboară stânci periculoase şi abrupte, cu ajutorul unor corzi speciale, şi îşi face treaba suspendat la înălţime.

„În Norvegia autorităţile locale au mult de lucru. Sunt zone în defilee, porţiuni periculoase, unde cad bolovani peste oamenii care trec cu maşinile. Noi trebuie să curăţăm acei pereţi de bolonavi şi să montăm plase speciale împotriva căderilor de piatră sau de gheaţă. Este o muncă periculoasă, riscantă", explică Ciprian.

Îi distrează pe prahoveni

Pentru munca pe care o prestează în Norvegia este bine remunerat. Toţi banii pe care i-a primit până acum i-a investit într-un parc de agrement. Tânărul a concesionat un teren, într-o localitate din mediul rural, din Prahova, pe care l-a transformat într-o zonă destinată distracţiei şi relaxării.

„Am peste cinci hectare de pământ, pe care am amenajat un circuit de enduro, pentru motociclişti, şi un teren de paintball. Am organizat până acum vreo trei festivaluri la care au participat mii de persoane. Închiriem motociclete, iar pe doritorii de senzaţii tari îi învăţăm cum să escaladeze o stâncă, de exemplu. Facem şi grătare în aer liber", mai spune Ciprian Nedelcu.

Întrebări şi răspunsuri

Ce alte cursuri ai mai urmat?

"Am făcut tot ce se poate în materie de sport şi mereu găsesc câte ceva nou de făcut. De exemplu, am fost în Legiunea Străină, în urmă cu trei ani. Am stat două săptămâni în pregătiri, la tot felul de teste. Chiar dacă le-am trecut pe toate nu m-au oprit, pentru că  nu aveau nevoie de oameni, la acea vreme. Mi-a folosit foarte mult ca experienţă"

Ce planuri de viitor ai?

"Vreau să îmi continui munca în Norvegia. Şi vreau să investesc în continuare în România. În parcul de agrement vreau să construiesc o cabană din lemn, cu locuri de cazare, un bar şi  o terasă. Până în luna octombrie o să fie gata"

Ce-i place

Ciprian este proprietarul a trei câini din rasa Husky pe care iarna îi duce pe munte ca să tragă la sanie. Ambiţios, vrea să participe la un concurs de tracţiune la Miercurea Ciuc. Scrie poezii.

Ce nu-I place

„Nu-mi place că în România a început să se respecte foarte mult principiul  de turmă. Ce face unul, fac toţi. Nu avem o identitate a noastră, nu suntem în stare să luăm decizii singuri", spune dezamăgit Ciprian.

Profil

Născut

5 iulie 1984, al Ploieşti

Studii

Liceul Economic Buftea

Familie

Necăsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite