Ploieşteanul Cătălin Alexandru îmblânzeşte orice rasă de câine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 15 ani se ocupă cu dresajul câinilor şi îşi doreşte ca pe viitor să câştige cât mai multe medalii la concursurile internaţionale de specialitate.

"În 1995, în urma unui anunţ găsit într-un ziar în care scria că se caută instructor dresaj am început să lucrez ca ucenic pe lângă un instructor", îşi începe tânărul povestea. Primul câine pe care Cătălin l-a dresat a fost un ciobănesc german, de care s-a ataşat foarte mult. "Îmi plăceau câinii şi nu îmi era frică de ei. Trebuie să fii iubitor de animale ca să poţi practica această meserie, altfel nu poţi". Primul pas în dresarea câinelui a fost ataşamentul faţă de acesta prin diferite jocuri, în urma căruia animalul primea o recompensă fie verbală, fie constând în hrană uscată.  

A dresat sute de câini

Cătălin a dresat până acum peste 300 de câini din diferite rase precum doberman, boxer, rottweiler, husky siberian, labrador. "În ultima vreme, sunt la modă labradorul şi goldenul retriever pentru că nu sunt agresivi şi sunt ideali pentru familiile cu copii".

Cei care apelează la serviciile lui Cătălin vor să-şi disciplineze câinii pe care îi au sau să îi dreseze pentru pază şi apărare. "Greşeala principală pe care o fac multe persoane este că apelează la un instructor atunci când nu se mai înţeleg cu câinele. Acesta trebuie dat din timp la dresaj, nu când începe să aibă probleme de comportament şi chiar să dea semne de agresivitate", este de părere tânărul.

A fost muşcat de mai multe ori

Cătălin a avut parte şi de evenimente mai puţin plăcute în meseria sa. "Am fost muşcat de mai multe ori de mână, uneori destul de rău. Odată s-a întâmplat în timp ce mergeam pe stradă cu unul dintre câinii pe care îi dresam. Un câine nesupravegheat s-a încăierat cu acesta şi eu m-am băgat între ei. Câinele nesupravegheat m-a muşcat de braţ şi a trebuit să merg la chirurgie plastică pentru a-l repara". Cătălin spune că a păstrat legătura cu mulţi dintre câinii pe care i-a dresat, unii dintre aceştia recunoscându-l chiar şi după patru ani, chiar dacă petrecuse cu ei în jur de trei luni cât durase dresajul.

Are patru ciobăneşti ungureşti

Pe lângă câinii pe care îi dresează şi la care ţine ca şi cum ar fi ai lui, Cătălin are şi patru exemplare proprietate personală. Tânărul se laudă că este singurul din Ploieşti care deţine rasa ciobănesc unguresc puli. "Este un câine cu părul format din şnururi lungi care se adaptează foarte bine la orice mediu, este inteligent şi loial familiei sale".

Unul dintre câinii săi a fost desemnat cel mai frumos exemplar al României la grupa junior, iar în viitorul apropiat tânărul intenţionează să participe cu el şi la concursuri internaţionale.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cât a durat dresajul primului câine?

Prima dată mi-a luat şase luni pentru că eram la început şi învăţam concomitent şi eu şi câinele.

La câte expoziţii ai participat?

Am fost la peste 200 de expoziţii în ţară, unde am participat atât cu câinii pe care îi dresam, cât şi cu ai mei. Am câştigat mai multe medalii şi cupe.

CE-I PLACE

"Îmi plac animalele foarte mult. Îmi place să fac sport, chiar am făcut atletism de performanţă. Îmi plac călătoriile la mare şi la munte".

CE NU-I PLACE

"Nu-mi place mentalitatea românească şi birocraţia. Dacă vrei să faci ceva, ţi se pun tot felul de piedici şi eşti pus pe drumuri pe la diferite instituţii".

PROFIL

Născut
24 ianuarie 1977, Moreni

Studii
Liceul Spiru Haret, Şcoala Postliceală de contabilitate

Profesie
instructor dresaj

Familie
căsătorit, un băiat

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite