Ploieşteanul Bogdan Jianu a gătit pentru celebrul actor Keanu Reeves

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A învăţat să gătească timp de cinci ani pe un vas de croazieră unde a preparat sute de feluri de mâncare pentru bogătaşii lumii, iar acum lucrează într-un restaurant cu specific libanez din Ploieşti.

După ce a urmat cursuri de bucătar, în 2003 a plecat pe un vas de croazieră pentru a-şi face un viitor. „Auzisem de la mai mulţi prieteni care fuseseră că se câştigă bine şi am zis să încerc şi eu. În prima săptămână mi s-a părut mai greu până m-am acomodat, dar după aceea a fost bine pentru că erau şi mulţi români care lucrau acolo". Bogdan spune că prima impresie pe care a avut-o a fost că se află într-o clădire şi nu pe un vas.

„Am început lucrul ca ajutor de bucătar, mă ocupam de aprovizionare, iar cu timpul, pentru că lumea a fost mulţumită de mine, am ajuns să fiu promovat bucătar". Bogdan a călătorit în sute de ţări, dar cel mai mult i-a plăcut Singapore pentru că este cel mai curat oraş din lume, după cum spune el.

Lucra 11 ore pe zi

Tânărul muncea pe vas 11 ore pe zi la bucătărie, cu pauze de câte două-trei ore. „În timpul pauzei mergeam la cinema, la piscină, la sala de fitness, erau foarte multe posibilităţi de petrecere a timpului liber". Cât timp a stat pe vas, Bogdan a gătit şi pentru persoane celebre cum ar fi actorul canadian Keanu Reeves sau baschetbalişti care joacă în NBA. „Aveam seară italiană, franceză, caraibiană, mexicană, astfel încât să răspundem solicitărilor tuturor pasagerilor de pe vas care erau din toată lumea. Am gătit de la creveţi la homari şi langustine. Tot timpul era o persoană care verifica farfuriile până ca acestea să plece la masă pentru ca totul să fie în regulă". Bogdan spune că ştie să gătească sute de feluri de mâncare, dar cel mai mult îi place să pregătească paste.

Tânărul, împreună cu ceilalţi bucătari, găteau pentru 3.000 de persoane în fiecare zi. „Pe vas oamenii mâncau şi de trei sau cinci ori pe zi. Veniseră acolo să se simtă bine, erau în vacanţă".

A renunţat la munca pe vas pentru familie

În 2008, tânărul a hotărât să nu mai plece pe vas şi să rămână în ţară pentru a-şi întemeia o familie. „M-am angajat la un restaurant din Ploieşti, după aceea la o pensiune, iar acum lucrez la un local cu specific libanez".

În fiecare zi, Bogdan prepară specialităţi libaneze cum ar fi carne de oaie, de vită, de pui, presărate cu condimente speciale, originare din Libia. „Secretul mâncării libaneze stă în condimente specifice precum scorţişoară, humus şi altele. Majoritatea clienţilor sunt obişnuiţi cu aceste mâncăruri iar atunci când vin la restaurant ştiu de dinainte ce vor să comande. Mai nou, am introdus şi antricotul argentinian şi t-bone steak, iar oamenii sunt mulţumiţi".

Întrebări şi răspunsuri

Acasă tot tu găteşti?

Nu, acasă găteşte mai mult soţia. Bineînţeles că ne sfătuim împreună, mai ales că este la început, iar eu am mai multă experienţă în domeniu.

Care este reţeta de care eşti cel mai mândru?

Se numeşte Lobster Thermidor. Este de fapt homar care se fierbe cu legume, ţelină, morcovi, ceapă, piper, sare, se lasă la răcit până se înroşeşte, se taie pe jumătate şi se pune pe grătar şi după aceea se prepară cu sos de unt şi usturoi.

CE-I PLACE

„Îmi place să mă plimb. Îmi plac toate sporturile şi în special meciurile de fotbal pe care le urmăresc la televizor. Îmi place să mă joc pe calculator şi să caut informaţii din cât mai multe domenii".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi plac oamenii neserioşi. Nu-mi place aglomeraţia, traficul din Ploieşti şi străzile care sunt numai gropi. Nu-mi place atunci când e cald. Nu agreez politicienii din ziua de azi".

PROFIL

Născut
10.06.1980, Ploieşti

Studii
Grupul Şcolar Industrial de Petrol Teleajen

Profesie
bucătar

Familie
căsătorit, un copil

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite