Ploieşteanca Ana Pavel răsfaţă animalele de la Zoo Bucov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este îngrijitoare la Grădina Zoologică din Bucov şi este fericită că poate avea grijă de fiinţele necuvântătoare, care îi sunt foarte dragi.

Când era mică, Ana obişnuia să meargă cu părinţii la grădina zoologică din Bucov, însă îşi aminteşte că pe vremea aceea padocurile nu erau populate şi nici nu arătau prea bine. „Bucuria copilului de atunci s-a transformat, acum, în bucuria de a veni zi de zi la muncă", spune, încântată, îngrijitoarea.

De mic copil Ana a iubit animalele, mai ales că a crescut la ţară.

În 2001, ea s-a angajat, prin concurs, la Zoo Bucov, fiind responsabilă, pentru început, de maimuţe. Timp de şase ani a avut grijă ca aceste mamifere să primească toată hrana, dar şi atenţia de care au nevoie. „Nu mi-a fost niciodată frică să îngrijesc animalele din grădină, maimuţele se obişnuiesc cu tine dacă te văd în preajma lor zi de zi. Trebuie să le înţelegi comportamentul să le vorbeşti, ca să se obişnuiască cu vocea ta şi să fii mereu atent să le oferi tot ceea ce au nevoie", spune Ana.

Apreciată pentru activitate

O zi de muncă din viaţa Anei începe dimineaţa, la prima oră, când intră în cuştile animalelor ca să verifice dacă se simt bine. Apoi, le hrăneşte, le pune apă tuturor şi face curăţenie în  spaţiile în care ele trăiesc. În cazul în care un animal nu se simte prea bine, imediat, îngrijitoarea anunţă medicul veterinar pentru a-l trata.

După lunga perioadă în care a îngrijit maimuţele de la Zoo, Ana a fost transferată la sectorul de păsări, având acum în grijă aproximativ 70 de exemplare de zburătoare din diferite specii, mai mult sau mai puţin exotice.

„Au fost vizitatori care au venit la mine să mă felicite pentru modul în care arată sau sunt îngrijite păsările. Este o bucurie imensă pentru mine când se întâmplă acest lucru, însă cea  mai mare satisfacţie a mea este atunci când apare o nouă generaţie de păsări", explică îngrijitoarea.

Din zecile de păsări pe care le îngrijeşte ea, cele mai mari sunt struţii africani, însă speciale sunt păsările screamer care sunt aduse tocmai din Venezuela.Multe dintre speciile din grădină sunt adaptate la condiţiile din ţară, iar pe timpul iernii sunt adăpostite în camere bine încălzite.

„Tot ceea ce se întâmplă la Zoo, privind înmulţirea şi creşterea puilor de animale sau de păsări se întâmplă pe cale naturală, noi nu intervenim în niciun fel", explică Ana.  În familia Pavel nu numai Ana este o mare iubitoare de animale, ci şi soţul şi fiul ei. De curând, membrii familiei au adoptat un pui de căţel care fusese abandonat pe stradă.

Ce-i place:

Îi place foarte mult să gătească, mai ales specialităţile preferate ale fiului ei, anume cartofii prăjiţi şi sarmalele. Îi place de asemenea curăţenia din locuinţa sa, dar şi să ţină curtea casei în care locuieşte curată în fiecare zi.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place ceea ce se întâmplă acum, în ultimul timp, în viaţa de zi cu zi. Măsurile luate de guvernanţi mă afectează direct şi nu numai pe mine ci şi pe soţul meu, care este şi el tot bugetar. Aş vrea să se întâmple ceva şi să se schimbe situaţia actuală în bine, mai ales pentru noi, cei care nu câştigăm salarii deloc mari", spune Ana.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi animale şi acasă?

Da, am acasă doi căţei, o pisică, găini şi un purcel de care am grijă, mai ales că eu locuiesc într-o casă din comuna Pleaşa şi, fiind la curte, am avut posibilitatea să am grijă de aceste animale.

Aţi crescut vreodată animale exotice?

Nu, acasă la mine nu am încercat niciodată să cresc altceva decât animale domestice, de curte şi nu pentru că nu aş şti cum, ci, pentru că eu consider că mediul lor, în care se pot simţi bine este fie la zoo, fie în sălbăticie, în mediul natural. Multe nu cred că ar fi rezistat printre celelalte animale din curte.

Profil

NĂSCUTĂ:

21 mai 1969, Pleaşa

STUDII:

Curs de îngrijirea animalelor

FAMILIE:

Căsătorită, are un băiat de 19 ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite