Ploieşteanca Ana Mihalyfalvi a devenit negustor de cărţi datorită lui Nicolae Iorga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut în casa lui marelui istoric şi scriitor, şi, spune că, datorită lui, iubeşte literatura. De peste trei decenii, vinde cărţi ploieştenilor.

La cei 70 de ani pe care îi are, Ana Mihalyfalvi se declară a fi cel mai optimist şi mai vesel om de pe pământ. Râde tot timpul, glumeşte, şi îşi ţine prietenii aproape. Nu se gândeşte la criza economică şi nu pune la suflet faptul că alimentele şi medicamentele s-au scumpit.

Spune că secretul unei bătrâneţi liniştite este literatura. A învăţat să citească din fragedă copilărie, din respect pentru persoana sub al cărui acoperiş s-a născut. Este vorba despre marele istoric, critic literar şi dramaturg- Nicolae Iorga, despre care afirmă, cu multă convingere, că este un patriarh al culturii române.

„M-am născut în casa lui de la Văleni. Mama mea era bucătăreasa familiei lui, o femeie foarte pricepută şi apreciată de Iorga, iar tatăl meu era birjar. El îl ducea acolo unde avea treabă. Din povestirile părinţilor mei ştiu că era un om extraordinar, echilibrat şi sufletist. Era un sfânt pentru noi. După moartea sa, mama şi tata au plecat din casa lui. Mult timp au vorbit despre el cu lacrimi în ochi. Datorită acestui om am ajuns să iubesc enorm cartea", sustine Ana.

Aducea cărţi din Bucureşti, cu sacoşa

Primul său loc de muncă a fost la o ţesătorie, unde făcea fire pentru stofele cadrelor militare. „Aveam doar 16 ani. Eram o fetişcană. După 11 ani la acea fabrică, m-am apucat de comerţ. Lucrez ca librar din 1967. Vindeam cărţi ploieştenilor. Pe vremea lui Ceauşescu se citea foarte mult. Oferta nu era aşa bogată, dar oamenii, ca să uite de necazurile acelor vremuri, cumpărau cărţi de dragoste şi poliţiste. Aveam foarte mulţi clienţi", îşi aminteşte, cu nostalgie, Ana. După Revoluţia din 1989, situaţia s-a schimbat radical, spune ea. Piaţa de profil a fost invadată de literatură de tot felul.

Are propria afecere

În 1990, Ana şi-a deschis propria afacere cu cărţi. La început, mergea la Bucureşti cu trenul, umplea două genţi cu romane, pe care apoi le vindea în Ploieşti. „Mi-a mers foarte bine vreo 4-5 ani, după care a început declinul. Cărţile s-au scumpit foarte mult, iar oamenii nu mai au bani să le cumpere. A trebuit să fac un efort uriaş ca să-mi comving clienţii că este important să citeşti în continuare, chiar dacă sunt vremuri grele. Cartea îţi şterge necazurile. Aşa mi-am făcut mulţi prieteni. Acum vând cărţi într-un mic chioşc, din zona de Nord şi sunt mulţumită de ceea ce fac. Nu fac mulţi bani din asta, însă mă ajută să supravieţuiesc", susţine femeia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce cărţi cumpără ploieştenii pe vreme de criză?

Oamenii preferă cărţi mai ieftine. Unii dintre cei mai căutaţi autori sunt Pavel Coruţ, Ileana Vulpescu şi Ovidiu Dragoş Argeşeanu. Se vând şi cărţile motivaţionale, care să-i determine pe cititori să facă ceva cu viaţa lor, cele psihologice şi cele cu sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă.

Care este cea mai scumpă care pe care o aveţi la vânzare?

La loc de ciste stă Dictionarul Explicativ al Limbii Române, varianta ilustrată, care costă 236 de lei. Dicţionarele sunt cele mai scumpe. Costă mult, dar este bine că se cumpără.

Ce-i place

Ana Mihalyfalvi se mândreşte cu faptul că este o gospodină desăvârşită. Este lăudată de familia sa pentru sărmăluţele delicioase şi pentru curăţenia din casa sa.

Ce nu-i place

„Nu-mi place bârfa şi prefer să nu intru în vorbă cu oameni răutăcioşi. Eu sunt un om respectuos şi am pretenţia ca şi cei cu care intru în contact să fie la fel" spune Ana Mihalyfalvi.

Profil

Născută

13 octombrie 1939, Vălenii de Munte

Studii

Scoala Postliceală de Comerţ, Ploieşti

Familie

Căsătorită, are doi copii şi două nepoate

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite