Ploieşteanca Adriana Nicolae este un dascăl de excepţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adriana Nicolae este învăţătoare la Colegiul „Jean Monnet", fostul Liceu Pedagogic, pe care l-a absolvit în urmă cu mai bine de trei decenii.

Adriana Nicolae este mamă şi dascăl, nu doar pentru copilul său, ci pentru sute de elevi cărora le-a insuflat, de-a lungul timpului, dragoste de carte şi multă omenie. Ploieşteanca este învăţătoare la Colegiul „Jean Monnet" din municipiu, fostul Liceu Pedagogic, pe care l-a absolvit în urmă cu 32 de ani.

„Doamna" cum îi spun elevii este un om cum rar îţi este dat să întâlneşti: un dascăl adevărat. Copiii săi, de la clasă, vreo 30 la număr, o iubesc şi o respectă, mai ales pentru frumuseţea sufletului său. Pentru ei, învăţătoarea le-a devenit cel mai bun prieten.

„Pot spune că am urmat şi eu cursurile acestei şcoli, obligată fiind de către mama, care a fost fiică de burghezi şi nu a fost lăsată să finalizeze cursurile liceului pedagogic. Eu îmi doream să devin farmacistă. Prin mine, mama a reuşit să-şi ridice visul. Am dat admitere la Pedagogic, am reuşit să intru în urma unui examen foarte greu. Era o concurenţă acerbă. Am avut profesori de excepţie, de aceea am simţit că trebuie să rămân în această lume a învăţătorilor", îşi începe povestea Adriana Nicolae.

Învăţătoarea a absolvit şi Facultatea de Litere şi Ştiinţe, specializarea Pedagogie Şcolară, din cadrul Universităţii de Petrol Gaze din Ploieşti. A urmat cursuri universitare pentru că „lumea alerga după cartoane". „Am fost determinată de împrejurări să urmez o facultate. „Cartonul" este acea diplomă de licenţă care consider că nu este necesară pentru recunoaşterea meritelor unui bun învăţător", susţine ploieşteanca.

Îi învaţă pe copiii foştilor elevi

Un dascăl blând şi sever în acelaşi timp, perfecţionist, care nu vinde gratuităţi copiilor şi care nu-şi exercită puterea în faţa lor, ci autoritatea. Aşa se autocaracterizează Adriana Nicolae. Nu duce lipsă de modestie, dar îşi recunoaşte meritele în educaţia elevilor săi.

„Ajungi să te „hrăneşti" prin copiii pe care îi înveţi. Câteodată uiţi că nu le-ai zâmbit celor de acasă şi că devii mai dedicat muncii tale decât familiei. Aşa trebuie să fie un învăţător adevărat, implicat trup şi suflet în activitate şcolară", spune, cu emoţie în glas, „Doamna" de la clasă.

Şi ce bucurie mai mare poate avea un cadru didactic dedicat profesie sale decât aceea de a-i învăţa şi pe copiii celor care i-au fost cândva elevi? „Sunt foşti elevi cu care am păstrat legătura în timp. Am rămas prieteni, ne sunăm, stăm de vorbă. Acum, se întâmplă să predau copiiilor lor. E o bucurie nemărginită", consideră învăţătoarea.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de importantă este relaţia dintre învătător şi părinţii elevilor?

„Vedem la tot pasul părinţi prin corespondenţă. Părinţii sunt la rândul lor niste elevi care trebuie să vină la şcoală pentru consiliere. Împreună cu mamele şi cu taţii copiilor trebuie să uneltim, să vorbim şi să facem ceea ce trebuie făcut pentru viitorul celor mici. De exemplu, în luna octombrie organizez „Ziua mamei". Toate mămicile sunt în clasă şi asistă la naşterea cuvântului „mamă" în caietele micuţilor lor"

Ce părere aveţi despre actuala condiţie a dascălilor, după reducerile salariale?

„Pot afirma faptul că sunt un om care nu moare de foame. Dar nu pot trece cu vederea că ceea ce se întâmplă este înjositor, mai ales atunci când trebuie să-ţi drămuieşti fiecare bănuţ din portofel, mai ales după o viaţă de muncă. Acum trebuie să strângem din dinţi şi să facem economii pentru a ne putea permite să mergem la un spectacol, o dată la trei luni"

Ce-i place

Învăţătoarei Adriana Nicolae îi plac momentele petrecute în sânul familiei. Este foarte mândră de fiica sa şi de primul nepot pe care aceasta i l-a daruit. În timpul liber, citeşte, găteşte,  vizitează expoziţii, ori merge la spectacole de teatru.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii falşi, care nu au puterea să spună ceea ce gândesc. „Ard" prostia, detest invidia, neadevărul şi nesimţirea. Şi, mă doare când sunt acuzată pe nedrept", susţine Adriana Nicolae.

Profil

Născută: 23 noiembrie 1958, la Ploieşti

Studii: Facultatea de Litere şi Ştiinţe, UPG Ploieşti

Familie: Căsătorită, are o fiică  şi un nepot

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite