Pista de biciclete din Ploieşti, folosită ca loc de parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pista de biciclete din Ploieşti, de pe axa Nord-Sud, este folosită pentru orice numai în scopul în care a fost amenajată nu. Poate că unii ploieşteni şi-ar dori să circule cu bicicleta pe aici, însă maşinile parcate pe bandă, dar şi numărul mare de pietoni care preferă să circule pe aici îi împiedică să o facă.

Deşi se dorea o investiţie de succes, care să încurajeze transportul ecologic şi odată cu el mişcarea, finalitatea proiectului privind amenajarea pistei de biciclete nu este cea scontată. Dată în folosinţă în 2007, banda care se întinde pe axa Nord-Sud pe o lungime de trei kilometri şi care are o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi a înghiţit aproape un milion de euro, bani accesaţi din fonduri europene.

Petiție online

Amplasarea ei s-a făcut pe trotuarele Bulevardelor Independenţei şi Castanilor din Ploieşti. Investiţia nu a fost extinsă şi în cartierele mărginaşe ale oraşului deşi, iniţial, autorităţile locale au vehiculat că au în plan acest lucru. Astfel, bicicliştii trebuie să se descurce cum pot până ajung la pista destinată lor. Pe trotuare, printre pietoni, pe marginea carosabilului, primind de la şoferi claxoane şi înjurături, oamenii care vor să circule pe două roţi trec printr-o adevărată aventură.

Şi când răsuflă uşuraţi că au ajuns, într-un final, la banda pe care ar trebui să circule nestingheriţi au parte de noi surprize, deloc plăcute. Maşini parcate pe pistă, pietoni care circulă nestingheriţi, care nu se feresc nici dacă sunt claxonaţi, le fac viaţa grea bicicliştilor. Unii dintre ploieşteni au sesizat, inclusiv on-line, pe www.petitieonline.ro, această problemă, în speranţa că ofurile le vor fi citite mai repede de către autorităţi. „Merg pe bicicletă în Ploieşti de ceva timp. Aşa-zisele piste pentru biciclete făcute de Primărie sunt aici o glumă proastă. Mă văd obligat zilnic să fac slalom printre pietonii căscaţi care merg pe ele. Recent au apărut pe câteva străzi şi nişte mâzgâleli care delimitează rigola, în zona canalelor. Aceasta este un nou proiect finanţat din fonduri europene. Mă «bucur» că banii europeni sunt cheltuiţi în felul acesta", a scris Radu Ciurlea pe site-ul amintit.

De cealaltă parte, şoferii dau vina pe Primărie că nu asigură mai multe locuri de parcare. „Între centrul si Sudul oraşului sunt puţine locuri de parcare pentru câte maşini sunt în prezent. În aceste condiţii, oamenii ce pot face?! Sunt obligaţi, în mod indirect, să încalce legea", ne-a spus Petruş Ioniţă.

Şoferii care staţionează pe pista de biciclete riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local.

Reprezentaţii Poliţiei Locale Ploieşti susţin că astfel de sancţiuni sunt aplicate frecvent, între trei şi zece pe săptămână, cu precădere şoferilor şi mai puţin pietonilor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite