Piața meditațiilor din Prahova. 30 de lei, prețul mediu al unei ședințe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinții celor peste 4.000 de absolvenți de clasa a XII-a din Prahova care nu au trecut bacalaureatul trebuie să-și micșoreze bugetul de concediu din această vară cu alte meditații.

În condițiile în care numai 52 de profesori din Ploiești figurează în baza de date a fiscului ca fiind meditatori în particulari, piața pregătirii suplimentare pentru bacalaureat și admitere la facultate „înflorește" la mica publicitate. Este suficient să deschizi un ziar sau un site de anunțuri pentru a-ți face o idee despre fenomen și evoluția prețurilor la meditații.

La o evaluare rapidă, matematica este cea mai scumpă. În jur de 35 de lei costă o ședință de pregătire de două ore la materia care a furnizat cei mai mulți picați de la bac. Pentru limba română, tariful este de 25-30 de lei, la istorie 30 de lei, chimie 15- 25 de lei, iar filosofie 20 de lei. Cel mai ieftin este la biologie, unde prețurile variază între 10 și 25 de lei.

Pentru profesorii meditatori, procentul de promovabilitate de numai 50% la bac-ul din această vară, a fost o adevărată „pomană", pentru că două luni de meditații înseamnă o rotunjire nesperată a veniturilor. „Cercetător științific în domeniul aeronautic, cu experiență demonstrată și în pregătire fizică, toate capitolele clasele IX-XII, pregătesc elevi pentru bacalaureat, teste naționale, facultate. 25-35 lei ron ședința de două ore, negociabil", se laudă profesorul Dan Bițică într-un  anunț prin care speră să atragă cât mai mulți elevi la meditații.

Alții mizează pe un rezultat garantat la examen, disponibilități de deplasare în jurul Ploieștiului, o primă ședință gratuită, domiciliu central ori „multă răbdare".

3.600 de lei, meditațiile pe 10 luni

„Am făcut pregătire doar în clasa a XII-a, la fel ca majoritatea colegilor mei, la toate cele trei materii, matematică, română și biologie. La 30 de lei ședința pe materie, 90 de lei pe săptămână, părinții mei au plătit peste 360 de lei lunar. Acum, pentru că nu am luat bac-ul o să fac toata vara meditații, la matematică de două ori pe săptămână, și mi s-a tăiat de pe listă marea și ieșirile în club. Asta e, nici eu nu m-am simțit prea bine că ai mei au cheltuit 3.600 de lei anul acesta pe pregătire", ne-a spus Cătălin Grofu, unul dintre picații la bac din acest an.

Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown la cererea Fundaţiei Dinu Patriciu, piaţa meditaţiilor din România se ridica, în 2010, la 300-320 de milioane de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite