Petiţie pentru un Ploieşti mai puţin alunecos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ploieşteancă a lansat o petiţie mai puţin obişnuită, în care cere înlocuirea pavajului pietonal vechi din centrul oraşului, care are un mare defect, este deosebit de alunecos

Pe ploaie sau ninsoare, pavajul din zona centrală al Ploieştiului se transformă în patinoar. Problema, veche de ani buni, i-a dat ideea unei ploieştence să lanseze o petiţie publică, pentru a le cere autorităţilor locale să ia măsuri. Ieri, pe site-ul de specialitate petitieonline.ro a apărut o solicitare, adresată administraţiei ploieştene, pentru înlocuirea gresiei galbene, care imediat ce se udă devine deosebit de alunecoasă. Chiar dacă problema pare una măruntă, riscurile sunt foarte mari. Asta o spun ploieştenii care au avut ghinionul să alunece şi să cadă pe gresia din faţa Palatului Administrativ.

image

„Cu siguranţă trebuie schimbată, bătrânii şi copiii alunecă foarte uşor în această zonă, pentru noi este foarte dificil. Mi s-a întâmplat şi mie să cad, în colţul dinspre semafor. Mi-a ieşit un câine în faţă, m-am dat la o parte brusc pentru a-l evita şi mi-am pierdut imediat echilibrul. La vârsta mea, am avut noroc că nu mi-am rupt niciun os", ne-a povestit ploieşteanul Marcel Ralea, în vârstă de 81 de ani. „Era să vin cu capul de pavaj, iarna trecută. Pur şi simplu mi-au «fugit» picioarele de sub mine. De obicei evit zona, tocmai din acel motiv, dar în acea dimineaţă întârziasem la muncă. Era zăpadă pe jos", a mărturisit un alt ploieştean, Aurel Dumitru, de 32 de ani.

Aderenţă zero

„Solicităm Primăriei Ploieşti să ia măsurile necesare pentru înlocuirea pavajului pietonal din faţa Palatului Administrativ, zona centrală a municipiului, care este vechi şi neadecvat circulaţiei pietonilor pe timp de iarnă. Pentru evitarea deselor accidente care se petrec în această zona pe timp de iarnă, rugăm administraţia locală să aleagă o soluţie care oferă o mai bună aderenţă", a scris Georgiana Stancu, semnatara petiţiei.

„Mi s-a întâmplat şi mie să cad, mi-am pierdut imediat echilibrul. La vârsta mea, am avut noroc că nu mi-am rupt niciun os", Marcel Ralea, ploieştean

image

Discuţiile apărute au scos la iveală o altă problemă: situaţia juridică a terenului din centrul oraşului nu este tocmai clară. Primăria ne trimite la Consiliul Judeţean şi viceversa. „Acest spaţiu este în patrimoniul Consiliului Judeţean, fiind preluat odată cu Palatul Administrativ. Însă a existat o convenţie foarte veche, prin care a fost dat în administrarea Primăriei, încă de pe vremea când clădirea şi spaţiul aferent aparţineau Prefecturii. De altfel, Curtea de Conturi ar fi sesizat dacă administraţia locală desfăşura lucrări fără să deţină terenul", ne-a explicat Mihail Fâcă, administratorul public al judeţului. De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Ploieşti ne-au transmis că vor monitoriza petiţia şi evoluţia numărului de semnături.

Sarcina de a deszăpezi această zonă le revina angajaţilor de la Servicii de Gospodărire Urbană, societate deţinută de Consiliul Local. În alte pieţe ale Ploieştiului, problema aderenţei a fost rezolvată foarte simplu, prin înlocuirea pavajelor vechi, neadecvate, cu unele special concepute pentru exterior, care oferă o aderenţă crescută.

Fracturi pe bandă rulantă

Pentru administraţia locală, subiectul nu este deloc de neglijat, mai ales că numărul prahovenilor care au căzut din cauza poleiului în ultimele zile este foarte ridicat, iar potenţialul de risc în centrul Ploieştiului este unul deosebit de mare. La nivelul întregului judeţ, numai în prima zi a acestei săptămâni, peste 70 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce au căzut din cauza poleiului. Cele mai dese probleme au fost fracturile membrelor, însă au fost şi câţiva pacienţi care s-au prezentat cu probleme serioase la coloană.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite