Protest de amploare la Ploiești. Aproape 800 de angajați ai UPETROM au pichetat Prefectura Prahova! FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi a acestei săptămâni a început cu un protest de amploare al angajaţilor "Upetrom 1 Mai" din Ploieşti.

Potrivit lui Dumitru Poamă, liderul „Sindicatului Independent «1 Mai» Ploiești", patronatul propune încheierea unui nou contract de muncă la nivelul unității, care să cuprindă integral clauzele contractului colectiv de muncă la nivel de ramură - Construcţii de Maşini - pe anii 2008-2010, asa cum a fost modificat prin Actul adiţional nr. 2/14.03.2011.

„Nu putem fi de acord cu noul contract pentru că pierdem toate drepturile pe care le aveam în vechiul document. Conform vechiului contract colectiv de muncă, expirat pe 1 mai, angajații UPETROM beneficiau de prime pentru vacanță, Paște, Crăciun, de 12 salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor colective și 36 salarii compensatorii în cazul intrării in procedura voluntară de lichidare.

Contractul la nivel de ramură pe care vrea conducerea să ni-l impună prevede acordarea unui salariu compensatoriu în cazul concedierilor colective și, eventual, o primă de vacanță doar dacă are societatea bani pentru așa ceva. Este un abuz și nu putem fi de accord cu așa ceva", a completat sindicalistul Dumitru Poamă.

image

Click pe poze pentru FOTOGALERIE

Tot criza, bat-o vina!

Reprezentanții sindicatelor susțin că au făcut toate demersurile pentru a le fi soluționate nemulțumirile, însă nu au primit niciun răspuns de nicăieri. „În ultimă instanță ne-am adresat prefectului Dobre în speranța că ne va ajuta în medierea cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde am depus mai multe petiții, dar ne-au răspuns în bătaie de joc", ne-a spus Dumitru Poamă.

Conducerea uzinei UPETROM 1 Mai S.A. Ploiești a precizat, într-un comunicat de presă, că menținerea vechiului contract colectiv de muncă este imposibilă din cauza problemelor economice pe care le are societatea.

„Contextul economic dificil, precum și lipsa unor noi comenzi, au împiedicat conducerea societății să prelungească vechiul contract. Conducerea UPETROM - 1 MAI a făcut eforturi în ultima perioadă pentru a asigura salariile personalului, în acest context, în ultimele luni au existat situații care au dus la întârzieri, care nu au depășit însă 10 zile", se menționează în comunicatul societății.

Upetrom 1 Mai S.A. Ploiești a fost cea mai mare uzină de utilaj petrolier din Sud-Estul Europei. De câţiva ani buni, însă, uzina suferă din lipsă de comenzi. Cu doar câteva contracte care solicită mai puţin de 30% din capacităţile de producţie compania se ţine cu greu pe linia de plutire. Conform conducerii societății, de la declanșarea grevei, uzina se confruntă cu întârzieri în execuția la timp a comenzilor existente și este pe punctul de a pierde contracte de peste 3 milioane de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite