Perle de la BAC: Elevii au avut de furcă din cauza lui Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii s-au minunat de ce-au găsit în unele lucrări Foto: telegrama.ro
Profesorii s-au minunat de ce-au găsit în unele lucrări Foto: telegrama.ro

Cerinţele de la proba de limba română a BAC-ului s-au dovedit cel puţin surprinzătoare. Şi pentru candidaţi, care nu se aşteptau ca Eminescu să le dea de furcă, dar şi pentru profesorii care le-au corectat lucrările

Un candidat pãtruns bine de fiorul liric a uitat, pesemne, cã se aflã la examenul maturitãţii şi şi-a amintit de lecturile de prin şcoala primarã, scriu jurnaliştii de la cotidianul Telegrama. Atât a ştiut, atât a scris: „«Prâslea cel voinic şi merele de aur» se aseamãnã cu «Luceafãrul» doarece este vorba tot despre nişte oameni mari şi supranaturali".

Altul considerã cã „Eminescu are o conştiinţã eroticã, aşa cã scrie aceastã poezie".

Dar cine este, de fapt, Eminescu? Ne lãmureşte tot un absolvent: „Eminescu este un poem cromatic despre romantism".

Încercând sã construiascã un comentariu pornind de la concret spre abstract, un candidat nu s-a apucat sã analizeze versurile înainte de a lãmuri un lucru: „Fiecare strofã e formatã din strofe de câte patru strofe". Sã fie clar!

Tot în strofe s-a încurcat şi un coleg de-al sãu, convins cã „poezia «Luceafãrul» are patru catrene scrise în versuri şi strofe".

Cãtãlin şi Cãtãlina i-au fermecat pe liceeni. Unii s-or fi şi regãsit în povestea de iubire. Aşa a ajuns Cãtãlin „un tânãr ce lucra la o fermã a reginei fãrã mulţi bani sau maşinã", iar Cãtãlina sã vrea imposibilul, cãci „vizeazã la o stea dar steaua este mare şi nu poate sã vinã la ea în camerã cã ar devasta planeta".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite