Pediatrul Oresta Vasile, medicul celor mai mici pacienți din Ploiești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 12 ani știa exact ce va face la maturitate: va îmbrăca halatul de medic pediatru, deși, în liceu, a cochetat scurtă vreme cu dorința de a urma Facultatea de Fizică Atomică. Acum, este unul dintre cei mai iubiți doctori de către pacienții prichindei, de la Spitalul de Pediatrie.

Ziarul „Adevărul" continuă, astăzi, publicarea poveștilor celor mai iubiți doctori din Ploiești. Dincolo de faptul indiscutabil că sunt, toți, experți în specializările lor, cei cinci medici au fost aleși de ploieșteni, prin vot direct, dar și de colegi din breaslă sau reprezentanți ai unor organizații și fundații care activează în domeniul sănătății. Dacă luni ați putut citi despre neurochirurgul Nicolae Soare, medicul clasat pe locul 5 în acest top, astăzi vă prezentăm doctorul clasat pe locul 4 în această listă a excelenței, pediatrul Oresta Vasile, managerul Spitalului de Pediatrie din Ploiești.

Puțin destin, multă ambiție

În povestea personală a omului și medicului Oresta Vasile, destinul și o ambiție nemăsurată au avut, fiecare, rolul lor, la fel de important. La 12 ani, când a fost nevoită să petreacă două săptămâni în Spitalul Fundeni din Capitală, din cauza unei probleme de sănătate, copila de atunci și-a dat seama că boala, o întâmplare nefericită în orice situație, a fost, în acest caz și în mod paradoxal, un eveniment benefic. „Eram îngrijită de celebrul medic Gheorghe Goldiș. În fiecare zi mi se explicau simptomele și tratamentul pe care îl primeam. Acest mod direct de comunicare m-a făcut să mă consider matură, să mă responsabilizez și să respect conduita de tratament. Din medicii de acolo mi-am format un adevărat model. Se purtau în acest fel cu toți pacienții, indiferent de nivelul de înțelegere", povestește medicul Oresta Vasile.

Tot după experiența Fundeni, a insistat să i se explice cu precizie, schema de tratament pe care o primea în momentele de boală. „În spital mi-am dorit foarte mult să fiu pediatru și să mă comport la fel ca medicii de la Fundeni cu viitorii mei pacienți, adică la cele mai înalte standarde de conduită umană și profesională", își amintește de promisiunea pe care și-a făcut-o, atunci, medicul de acum.

A renunțat la fizică atomică

Cu toate acestea, a absolvit, în Târgoviște, un liceu de matematică-fizică, materii în care a excelat, ajungând olimpică națională la ambele materii. „Pentru că mi-au plăcut foarte mult și aceste discipline, am avut, la un moment dat, o ezitare și am cochetat cu ideea de a urma o facultate de fizică atomică. Nu am renunțat, niciodată, însă, la visul de a deveni medic", spune Oresta Vasile. Așa că a dat admitere la Institutul de Medicină și Farmacie din Iași, la pediatrie, și, imediat după terminarea facultății, a fost repartizată la Ploiești, unde a și rămas să profeseze întreaga carieră. „Mi-au plăcut întotdeauna copiii, și ei pe mine. În adolescență strângeam de pe strada mea cât pentru o grădiniță și mă jucam cu ei. Am fost, astfel, de-a lungul vieții, pacient, părinte și însoțitor de pacient, iar ca medic, am încercat să mă comport așa cum mi-aș fi dorit eu să fiu tratată. Poate nu am reușit întotdeauna din cauza suprasolicitării", spune medicul.

Citiți AICI povestea medicului clasat pe locul 5, neurochirurgul Nicolae Soare

Copiii deveniți părinți

Munca delicată cu copiii pacienți o face cu multă pasiune și compasiune. „Este foarte plăcut să lucrezi cu cei mici. Ai în fiecare zi o imagine a vieții de la nou-născut până la vârsta de 17-18 ani, cu întreaga patologie și zâmbetul ei. La pediatrie nu ai niciodată un singur pacient, pentru că lângă copil este familia lui, pe care trebuie să o tratezi cu aceeași răbdare. Cred că nimic nu este mai greu decât să-ți vezi copilul bolnav", spune doctorul.

Recompensa profesională, dar și trecerea timpului o măsoară tot în copii. „Pentru că lucrezi mereu cu cei mici te simți în permanență tânăr. Dar, se întâmplă să urmărești un pacient de la 0 ani până în momentul în care devine, la rândul său, părinte. Abia atunci îți dai seama de cât de repede zboară timpul", spune Oresta Vasile.

Ca manager al Spitalului de Pediatrie a atras fonduri, donații și sponsorizări pentru dotarea cu aparatură a unității medicale. A absolvit un master în management sanitar și se implică extrem de activ în tot ceea ce presupune activitatea de manager.

Omul din spatele halatului

În 2005, medicul a trecut printr-o tragedie, o dată cu pierderea soțului, o încercare pe care a depășit-o prin munca asiduă de la spital. De atunci, toate energiile și timpul omului și medicului Oresta Vasile s-au concentrat în grija pentru micii pacienți.

Are un băiat, student la Medicină. „Se spune că, în viață, este bine să ridici o casă, să plantezi un copac și să faci un copil. Eu cred că cea mai mare realizare a unui om este un copil", este crezul femeii și medicului.

În timpul liber, îi place lucrul de mână, desenul, să călătorească și să citească. Oresta Vasile a devenit ploieșteancă prin adopție. Este născută în Dâmbovița și are 51 de ani.

Spune-ți părerea!

Profesionalismul, integritatea, reputația, fondurile atrase pentru modernizarea Spitalului de Pediatrie din Ploiești i-au adus medicului Oresta Vasile voturi din partea tuturor membrilor juriului de specialitate consultați de redacția Adevărul din Ploiești, dar și alte sute de voturi din partea cititorilor. Vineri, cititorii ziarului „Adevărul" vor putea citi povestea medicului clasat pe locul 3 în topul doctorilor cu care orașul nostru se mândrește. Intră pe ploiesti.adevarul.ro și spune cine crezi că este acest medic.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite