Ploieşti: Paşapoartele biometrice, la început de drum în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Paşapoartele biometrice, la început de drum în Prahova
Ploieşti: Paşapoartele biometrice, la început de drum în Prahova

Primele paşapoarte biometrice cu peste 50 de elemente de siguranţă vor fie liberate prahovenilor peste 20 de zile. Noul document costă 266 de lei şi este valabil şase ani

Controversatele paşapoarte biometrice au ajuns şi în Prahova. Chiar din prima zi de implementare a noului sistem, de ieri, la ghişeele Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenţa Paşapoartelor au început să curgă cererile în vederea eliberării paşapoartelor simple electronice şi a celor simple temporare.

“Nu ştiu cu ce mă ajută pe mine noul tip de paşaport, despre care s-a tot comentat. Cert este faptul că mă costă mai mult decât cel simplu. În rest cred că este sigur pentru cei din poliţie mai mult, că nu pot fi falsificate. Să speră că peste un timp o să dispară de tot”, a spus Anton Petrescu, un ploieştean care stătea ieri, la coadă, pentru a solicita un paşaport biometric.

50 de elemente de securitate
Noul document cu ajutorul căruia se va putea călători peste hotare are un microcip în care sunt stocate datele personale ale posesorului: nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, autoritatea emitentă, cetăţenia, imaginea facială şi amprentele a două degete pereche de la ambele mâini.

Paşaportul biometric are în total 50 de elemente de securitate şi este imposibil de falsificat. “Vor fi valabile cinci ani de zile pentru adulţi şi pentru copiii cu vârsta sub şase ani, iar pentru cei mai mici de şase ani, documentul va avea o valabilitate de doar trei ani”, a precizat Aurelian Davidescu, comisar şef al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenţa Paşapoartelor Prahova.

Conform unei statistici, zilnic, în Prahova se primesc peste 80 de cereri pentru eliberarea de paşapoarte. Situaţia este valabilă pentru lunile de toamnă şi de iarnă. În sezonul cald, numărul de solicitări ajunge la 200.

Cât costă paşaportul biometric
Paşaportul electronic se eliberează numai la ghişeele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenţa Paşapoartelor Prahova, după 20 de zile de la depunerea cererii, în baza cărţii de identitate a solicitantului şi a chitanţelor care să ateste plata taxei de eliberare, în valoare de 266 de lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite