Ploieşti: Dragoş Pârvan a trecut de la răspunderea vorbelor la răspunderea faptelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Dragoş Pârvan a trecut de la răspunderea vorbelor la răspunderea faptelor
Ploieşti: Dragoş Pârvan a trecut de la răspunderea vorbelor la răspunderea faptelor

S-a angajat pe funcţia de inspector la Agenţia Judeţeană a Forţei de Muncă Prahova, fiind încadrat pe salariul minim, iar după şase ani, la doar 29 de ani, a ajuns directorul instituţiei.

În 1999 a reuşit să intre la Facultatea de Drept din Sibiu după ce a avut de înfruntat o concurenţă numeroasă, fiind 13 candidaţi pe un loc. „Îmi plăcea istoria foarte mult încă din liceu şi de aceea am ales să dau la drept. Important este să înveţi o meserie. Nu sunt adeptul facultăţilor cu nume pompoase, dar lipsite de o specializare”, spune Dragoş.

După terminarea facultăţii, tânărul a stat în şomaj o perioadă, după care a găsit un post disponibil la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Prahova.

Impresionat de sărăcie
„Era o perioadă de întinerire a personalului şi m-a atras mai mult administraţia decât juridicul. Poţi ajuta oamenii şi lucrând în acest domeniu unde sunt foarte multe probleme”. În calitate de inspector, funcţie pe care s-a angajat, participa la organizarea burselor de muncă şi încerca să îi ajute pe oamenii rămaşi fără un loc de muncă.

„Primele săptămâni de lucru au fost un şoc pentru mine. Când vezi atâta chin şi suferinţă este imposibil să rămâi indiferent. Am fost afectat şi am ajuns să mă consider norocos pentru că sunt întreg la minte şi trup. Sunt mulţi oameni amărâţi iar aceştia vin la noi ca la o ultimă speranţă”, mai spune Dragoş.

Purtător de cuvânt la AJOFM
După şase luni de la angajare i s-a propus să ocupe funcţia de purtător de cuvânt al AJOFM. „Multe persoane aveau impresia că această funcţie era foarte bine remunerată, dar în realitate eram angajat în continuare pe salariul minim, doar responsabilitatea era mai mare”, spune Dragoş.

Acesta zice că nu e uşor să fii purtător de cuvânt pentru că trebuie să vorbeşti în numele unei instituţii  unde nu iei decizii şi trebuie doar să explici hotărârile luate de alţii. „Aici intervine măiestria unui purtător de cuvânt. Cei care sunt interesaţi de un anumit subiect trebuie să perceapă realitatea şi e important ca mesajul să ajungă corect la oameni”, este de părere Dragoş.

Membru fondator al sindicatului agenţiei
La un an şi jumătate după ce s-a angajat la AJOFM, Dragoş Pârvan a fost şi unul dintre membrii fondatori ai sindicatului funcţionarilor publici din cadrul Agenţiei.

„Am fost secretarul general al acestei organizaţii. Era o activitate frumoasă şi am încercat să rezolv, alături de colegi, o parte din problemele angajaţilor. Însă, dacă nu există unitate la nivelul sindicatelor funcţionarilor publici la nivel naţional, nu prea poţi să faci nimic”.

Director la 29 de ani
De la sfârşitul lunii mai, Dragoş a ocupat funcţia de director al Agenţiei, după ce fosta directoare ieşise la pensie de aproximativ două luni, perioadă în care instituţia a fost condusă de directorii adjuncţi.

„De când am preluat această funcţie sunt mai obosit. Acum am trecut de la răspunderea vorbelor la răspunderea faptelor. Dacă înainte aveam de rezolvat problemele unui compartiment, acum am de găsit soluţii pentru toate serviciile agenţiei”, ne-a mai precizat Dragoş.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce obiective ai pentru perioada următoare?
D.P.: În primul rând vreau să luăm măsuri pentru depunerea unor proiecte în vederea accesării unor fonduri europene. În acest sens, angajaţii participă la un training cu un specialist în domeniu. De asemenea, vreau ca, pe viitor, să facem schimb de experienţă între agenţii, astfel încât oamenii de aici să lucreze şi în alte judeţe pentru a-şi extinde viziunea asupra problematicii domeniului de activitate.

Este greu să fii director?
D.P.: Cel mai greu este că aş vrea să ajut oamenii mai mult dar nu pot. Aici se vede cel mai bine efectul disfuncţinal al economiei. Pe vremea aceasta, anul trecut, veneau firmele şi căutau oameni să angajeze, acum situaţia s-a inversat. Numărul şomerilor s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

CE-I PLACE
„Îmi place să citesc cărţi de istorie şi reviste de specialiate. Îmi plac animalele, în special pisicile şi căţeii”.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place să mă cert cu oamenii, să mă enervezn şi să pierd timpul inutil. În ultimul timp nu îmi mai place să conduc din cauza traficului infernal”.

PROFIL

Născut
11 mai 1980, Galaţi

Studii
Facultatea de Drept Simion Bărnuţiu – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Profesie
jurist

Familie
căsătorit, nu are copii


Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite