Ploieşti: Party la Zoo pentru cea mai bătrână ursoaică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Party la Zoo pentru cea mai bătrână ursoaică
Ploieşti: Party la Zoo pentru cea mai bătrână ursoaică

Cel mai bătrân locatar al Grădinii Zoologice din Bucov, o ursoaică tibetană, a fost ieri sărbătorit de îngrijitori şi vizitatori, la împlinirea a 38 de ani de viaţă în captivitate. Copiii i-au cântat La mulţi ani şi au fotografiat-o în timp ce mânca din zecile de prăjituri oferite în dar.

La Grădina Zoologică din Bucov s-a organizat, ieri, o mare petrecere. Cel mai vechi locatar, o ursoaică tibetană, a împlinit venerabila vârstă de 38 de ani, echivalentul a peste 100 de ani omeneşti. Toată lumea prezentă la Zoo a sărbătorit-o pe Tica. I-au decorat cuşca cu baloane colorate, i-au cântat La mulţi ani şi i-au oferit multe dulciuri printre care şi un tort aniversar.

Sărbătorită cu mult fast
Pregătirile pentru ziua de naştere a ursoaicei au fost bine puse la punct. Dis de dimineaţă, îngrijitorii grădinii zoologice au început aranjeze masa festivă: au preparat prăjiturile, în care au pus multă miere, fructe şi nucă şi au umflat zeci de baloane. Ei regretă însă că nu au avut timp să le şi inscripţioneze cu numele bătrânului animal. După ce toate acestea au fost aranjate, Tica nu a mai avut de făcut decât să-şi aştepte musafirii.

Zeci de copii au venit la cuşca ei să-I ureze La mulţi ani şi să se fotografieze împreună. “Este tare drăguţă, şi pare tare fericită că mănâncă dulciuri. Am văzut că merge destul de greu. E un fel de bunică pentru animalele de aici”, a spus Valeriu, un băieţel de şapte ani aflat în vivită la Zoo, împreună cu familia sa. Ba mai mult de atât, pentru că Tica nu a putut sufla în lumânarea înfiptă în tort,  copiii s-au ocupat şi de acest aspect

De 38 de ani în captivitate
“Tica mănâncă numai hrană moale pentru că nu mai are piteri şi nici dinţi. Este o ursoaică foarte bătrână şi tare cuminte. Ne este drag de ea, a devenit parte din marea nostră familie de animale”, a spu,s emoţionată, Paraschiva Înjunghiatu, technician la Zoo. “Ii organizam Ticăi an de an cate o petrecere de ziua ei. Ea face parte din specia de ursi tibetani, care în mod normal trăiesc 20 de ani în sălbăticie şi cel mult -33 în captivitate. Prin urmare, a trecut şi peste aceştia ani şi sperăm să ne bucuăm de ea şi la anul”, a precizat Iulian Costache, purtător de cuvânt la Parcul Constantin Stere, în incinta căruia funcţionează şi Grădina Zoologică.

Specie pe cale de dispariţie
Ursul tibetan sau ursul cu colier asa cum i se mai spune este o specie pe cale de dispariţie, răspândiţi în Asia de Sud-Est şi de Est. Ei sunt întâlniţi în ţări precum Afganistan, Pakistan, Nepal, India de nord, Butan, Burma, China de Vest (regiunea Tibet), China de Nord-Vest, precum şi în sudul Rusiei.Ca mod de convieţurire, urşii tibetani trăiesc în familii, mari, iar părinţii nu se despart după ce au făcut pui.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite