Ploieşti: Valter Paraschivescu organizează cele mai frumoase expoziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Valter Paraschivescu organizează cele mai frumoase expoziţii
Ploieşti: Valter Paraschivescu organizează cele mai frumoase expoziţii

Pictorul este membru al Uniunii Artiştilor Plastici de 19 ani, dar ocupă de 10 ani şi o funcţie în cadrul Muzeului de Artă Ploieşti, unde organizează expoziţii cu colegii de breaslă

Valter Paraschivescu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1990, însă, pasiunea lui pentru pictură s-a dezvoltat de pe vremea când avea doar şase ani.

Artistul şi-a petrecut copilăria pe strada pe care era amplasat Liceul de Artă, actualul Liceu Pedagogic şi, jucându-se cu copiii prin curte, a găsit o cutie mică şi folosită de acuarele.

„Am rămas fascinat de culori, deşi era o cutie ca oricare alta, era începută şi avea culorile folosite”, povesteşte pictorul.

Povestea imaginaţiei
Mai târziu, în clasa a III-a, el îşi aminteşte că, la ora de literatura română şi-a dezvoltat şi simţul imaginaţiei. „Studiam o poveste care avea ca temă sărăcia care intră în casa unui om bogat pe care îl sărăceşte, iar la un moment dat sărăcia ajunge în grajd, la vacă.

Aceasta o ia în coarnele sale şi o dă de pământ şi astfel îl scapă pe om de ea”, spune artistul. Ca temă pentru acasă copii au primit să deseneze o scenă din poveste, iar el a desenat un animal, care semnifica vaca cu o năframă în coarne, care era simbolul sărăciei în viziunea sa la acea vreme.

Din clasa a V-a, prin intermediul profesorului de desen, Valter a ales să studieze la Liceul de Artă, unde a făcut clasele gimanziale dar a dat şi examenul pentru ciclul liceal şi a intrat primul pe listă.

Organizator de expoziţii
Ca artist, Valter Paraschivescu a participat la peste 14 expoziţii de grup, dar a organizat şi expoziţii personale încă din 1985 şi până în prezent. Aristul a fost prezent în oraşele mari ale ţării, precum Bucureşti, Constanţa, Craiova, Galaţi dar şi în Tecuci sau Ploieşti.

Lucrările sale au fost ridicate şi pe simezele unor galerii din Germania, Polonia, Bulgaria, Franţa, Lituania sau Belgia.

Pictorul a lucrat la Muzeul de Artă din Ploieşti între anii 1985 şi 1987, iar apoi a deţinut diverse funcţii la laboratorul de restaurare, la Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii, iar în 1999 a revenit la Muzeul de Artă, ca şef al secţiei Serviciului Educativ.

Persoana din spatale expoziţiilor
În această postură, Valter este persoana care organizează expoziţiile găzduite de acest muzeu, el ţine legătura cu atiştii interesaţi să-şi etaleze lucrările la Ploieşti, dar tot el îi ofertează pe marii artişti pentru a expune publicului local.

„La acest muzeu vin oameni din fruntea artiştilor, precum Corneliu Vasilescu, Spiru Bărbulescu, chiar acum pregătim o expoziţie semnată Gheorghe Anghel şi Mircea Roman. În plus, la Bienlala de Gravură pe care o vom organiza în luna noimebrie sunt aşteptate lucrările a peste 400 de artişti din ţară şi din străinătate”, explică pictorul.

Valter îşi va expune lucrările la Muzeul de Artă în luna decembrie, expoziţie dedicată împlinirii vârstei de 50 de ani.

Întrebări şi răspunsuri
De unde vine pasiunea pentru pictură?
V.P.: O moştenesc într-o oarecare măsură pe mama, căreia i-a plăcut arta şi a avut înclinări către desen. Desigur, au urmat şi alte întâmplări fericite în copilărie, prin cara am ajuns la pictură.

Care este cel mai important moment din cariera dumnevoastră?
V.P.: Cred că toate momentele mele au fost foarte importante, îns actul de creaţie în sine este foarte important, iar fiecare moment are frumuseţea lui şi bucuria pe care ţi-o lasă în suflet.
Care este marele avantaj al profesiei?
V.P.: De-a lungul timpului s-au dezvoltat relaţii prin intermediul taberelor cu multe persoane, pe care apoi le-am întâlnit la şedinţele Uniunii Artiştilor Plastici, este un lucru favorabil că sunt membru al acestei uniuni.

Aveţi un model în viaţă?
V.P.:
În fiecare perioadă a vieţii am avut un model în viaţă, care au fost altele în timp, pentru că am avut mai multe viziuri asupra vieţii. În copilărie îl aveam ca model pe Grigorescu, iar pe măsură ce am evolut am avut şi alte modele.

Ce-i place:
Pictorului îi place să stea în atelier să se liniştească, să asculte muzică clasică şi să picteze. Deşi nu are un artist sau o formaţie de muzică preferată, el ascultă în general muzică clasică sau alte genuri, cum ar fi cel al formaţiei Vaghelis.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place că nu pot sta să lucrez în atelier câte 8-9 ore într-o zi, dar la fel de mult nu îmi plac oamenii care nu-şi respectă cuvântul”, explică artistul.

PROFIL
NĂSCUT

14 decembrie 1959, Ploieşti
STUDII
Acadamia de Artă „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite