PORTRET. Radu Vasilcan are grijă de sănătatea fotbaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kinetoterapeutul a avut grijă, în ultimii doi ani, de sănătatea, recuperarea şi forma fizică a fotbaliştilor de la echipa Astra Ploieşti.

Pe lângă profesionalismul desăvârşit, tinereţea şi firea deschisă a lui Radu Vasilcan, kinetoterapeutul Astrei, sunt două atuuri incontestabile în munca pe care o desfăşoară la echipa ploieşteană. Şi asta, pentru că media de vârstă a echipei este una dintre cele mai scăzute din campionatul intern, iar discuţiile pe picior de egalitate dintre fotbalişti şi preparatorul fizic au făcut adevărate minuni.

Este foarte important să câştigi încrederea unui sportiv accidentat, pentru ca el, la rândul lui, să aibă încredere în tine, să se lase pe mâinile tale. Totodată, eu sunt de principiul că trebuie să adaptezi recuperarea în funcţie de fiecare jucător şi de temperamentul acestuia", spune Radu Vasilcan.

Că a ajuns în acest domeniu, nu este nici o surpriză, cel puţin în familia lui Radu, unde foarte multe rude lucrează în domeniul medical. La rândul său, s-a specializat în masaj, balneo-terapie, farmacie, kinetoterapie şi recuperarea sportivilor de înaltă performanţă. Anual, participă la cursuri de pregătire şi specializare în străinătate.

A lucrat ca preparator fizic la Otopeni, Unirea Urziceni, în Dubai, la Al Nasr, şi, de aproape doi ani de zile, la Astra Ploieşti. În Dubai a rămas doar câteva luni. „Nu am reuşită să mă adaptez climei şi temperaturilor ridicate de acolo. În plus, sunt genul de persoană foarte ataşată de ţară, de familie şi de prieteni. M-am întors fără regrete", spune kinetoterapeutul.

Orice problemă medicală sau accidentare a jucătorilor de la Astra Ploieşti ajunge, obligatoriu, la Radu Vasilcan. „Recuperarea jucătorului se stabileşte în strânsă cooperare cu antrenorul şi staff-ul tehnic. Şi din acest punct de vedere pot spune că am avut noroc, pentru că am primit mână liberă pentru metodele de vindecare, recuperare şi readaptare la efort", explică bărbatul.

Cazul Tudor, cel mai greu

Unul dintre cazurile de care este cel mai mândru este al jucătorului prahovean de fotbal, Claudiu Tudor care a suferit o ruptură de tendon ahilian. „În mod normal, o astfel de afecţiune se operează în maximum 24 sau 48 ore, pe când în cazul lui s-a întâmplat acest lucru după o săptămână şi jumătate. Aşa se face că, după 5 luni, acesta era tot şchiop, dar, în cele din urmă, cu un program strict, s-a vindecat. Îmi aduc aminte cu plăcere de acest caz şi pentru că a fost primul de la Astra Ploieşti", îşi aminteşte kinetoterapeutul.

Se descurcă în turnul Babel de la Astra, unde activează portughezi, un japonez, bosniaci, brazilieni, senegalezi cu mult tact, profesionalism şi bună-dispoziţie.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a decurs recuperarea lui Kehinde Fatai?

Se pare că foarte bine, pentru că a înscris recent, cu Sportul Studenţesc. În cazul lui a fost vorba despre o ruptură de tibie, iar, după patru luni, era deja în teren. A fost disciplinat şi am făcut toate eforturile posibile să se vindece cât mai bine şi mai repede, şi aşa s-a şi întâmplat.

Nu aveţi nostalgia deşertului?

Foarte puţin, chiar dacă sunt genul de persoană căruia îi plac lucrurile noi. Dar Dubaiul nu a reuşit să îmbine un loc de trăit, cu unul de muncă, ideal pentru mine.

Ce-i place

Îi place să călătorească, deopotrivă iarna şi vara, să schieze şi să meargă la pescuit. „Nu am hobby-uri extreme, dar ţin foarte mult la aceste plăceri ale mele", spune acesta.

Ce nu-i place

„Nu îmi place să nu am de lucru, iar în cazul meu asta presupune o accidentare. Uneori, fotbaliştii mai glumesc cu privire la obicetul meu de activitate, nimeni nu-şi doreşte să ajungă gratuit la recuperare", glumeşte Radu Vasilcan.

Profil

Născut. 5 aprilie 1982, Bucureşti

Familie. Necăsătorit, o soră mai mare

Studii. Specializarea preparator fizic, Federaţia Română de Fotbal

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite