PORTRET. Adrian Drugă face tablouri 3D, din aţe colorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea tablourilor sunt expresii stilizate ale unor simboluri universale
Majoritatea tablourilor sunt expresii stilizate ale unor simboluri universale

Câteva cuie, metri întregi de aţe colorate şi doze mari de răbdare şi imaginaţie sunt reţeta prahoveanului Adrian Drugă pentru un produs artistic mai puţin cunoscut în România.

Tehnica tablourilor 3D din aţe colorate se numeşte „string art", însă Adrian Drugă a îmbogăţit şi a diversificat tehnica iniţială.

Lucrează foarte mult din imaginaţie, iar rezultatele sunt de necrezut. La o cercetare atentă, pur şi simplu te pierzi în reţeaua fină de modele şi remarci cu surpindere că tabloul are, pe lângă lăţime şi lungime, şi... adâncime.

ate 3 D ploiesti

„Am descoperit această tehnică în 2000 şi o vreme am lucrat tablouri doar pentru a le face cadou prietenilor, de sărbători. Cererea a fost din ce în ce mai mare, iar acum toată familia, inclusiv cele două fete, este stăpânită de această pasiune", povesteşte Adrian Drugă. Are şi acum un serviciu stabil şi, deseori, după o tură de noapte, îşi petrece întreaga zi migălind complicatele tablouri.

Majoritatea tablourilor sunt expresii stilizate ale unor simboluri universale: spirala vieţii, cornul abundenţei, labirintul, dar sunt reprezentate şi motive florale sau figuri geometrice. „Tehnica se  bazează atât pe simetrie, cât şi, dimpotrivă, pe asimetrie, iar efectul se obţine exclusiv din straturile succesive de aţă colorată, în culori contrastante, complementare, dar şi nuanţe ale aceleiaşi culori. Lucrăm cu aţe în sute de tonuri", explică bărbatul.

tablouri 3D ploiesti

O muncă minuţioasă

Foarte mulţi dintre admiratorii şi clienţii tablourilor au crezut că pot face şi ei complicatele modele. „S-au împiedicat de la început, pentru că cel mai important este aşezarea cuielor în modelul dorit. Fiecare milimetru în sus sau în jos poate strica tot, iar cea mai grea muncă este gândirea şablonului şi transpunerea lui în tablou. Este matematică pură, realizată cu rigla şi compasul", spune Adrian Drugă. Cuiele care formează scheletul tabloului sunt alese foarte atent, pentru că trebuie să fie cât mai asemănătoare şi să aibă dimensiunile perfecte.

Toate materialele folosite în realizarea tablourilor sunt 100% naturale, de la rame, realizate din lemn de tei, gândite pentru a împiedica contactul cu aerul, soluţia de lipit folosită, pe bază de ceară, şi până la aţele din bumbac.

Pasiunea familiei Drugă nu a trecut neobservată. Ani în şir, au expus la Sala Dalles, din Bucureşti, iar printre admiratorii necondiţionaţi ai tablourilor au fost şi numeroşi profesori de fizică şi matematică sau artişti din ţară şi din străinătate. Cu tablourile, Adrian Drugă a ajuns şi la Bruxelles, iar de câţiva ani este abonat la târgurile meşterilor populari din întreaga ţară.

Pasiunea pentru string art a determinat-o pe una dintre fetele artistului, Andreea, să devină arhitect. Este deja în anul III şi se ocupă de proiectarea modelelor.

Întrebări şi răspunsuri

Cine sunt clienţii tablourilor?

Să ştiţi că străinii nu au fost entuziasmaţi de string art, majoritatea clienţilor mei sunt români care le cumpără pentru a-şi decora casa sau pentru a le face cadou prietenilor. Cred că aşa suntem noi de neam, ne place să ne decorăm casele şi să le colorăm, fie şi cu obiecte.

Ce modele sunt preferate?

Am remarcat că vârsta face diferenţa, tinerii aleg modele abstracte şi modelele realizate din aţe în culori contrastante, iar cei mai în vârstă aleg florile sau spiralele, în culori, în acelaşi ton. Încercăm mereu să inovăm şi să „scotocim" în imaginaţie, după modele noi, astfel ca tablourile să rămână o atracţie.

Ce-i place

Alte pasiuni ale lui Adrian Drugă sunt sculptura, călătoriile şi lucrul la casa şi livada pe care le-a ridicat în 25 de ani, cu mâinile proprii, în Măneciu. Viaţa în acest „rai" îl inspiră inclusiv în munca la tablouri.

Ce nu-i place

Nu agreează politica şi comunismul, lucrurile impuse şi lipsa de libertate. „Şi nu mă refer doar la teorie, ci la libertatea efectivă, a spiritului şi a modului de expresie", spune Adrian Drugă.

Profil

Născut. 31 august 1959, Măneciu

Familie. Căsătorit, 2 fete

Studii. Liceul electrotehnic Ploieşti

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite