Orologii unice în Europa au atras peste 2000 de vizitatori la Muzeul Ceasului din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că intrarea a fost gratuită, muzeele din Ploieşti s-au umplut de vizitatori, ieri, după apusul soarelui. Sălile de expoziţie  au fost deschise până aproape de ora 2.00 dimineaţa. Cele mai vizitate aşezăminte culturale au fost Muzeul Ceasului, cel de Ştiinţele Naturii şi Muzeul de Istorie şi Arheologie.

Chiar dacă afară a plouat, vizitatorii- localnici, dar şi turişti veniţi din ţară şi din străinătate, s-au prezentat în număr mare la muzeele din Ploieşti. Ei au  primit broşuri şi pliante informative despre fiecare obiectiv cultural în parte, iar muzeografii le-au oferit informaţii despre datarea şi importanţa exponatelor în istoria şi cultura naţională şi universală. Sălile au fost decorate cu lumânări aprinse pentru a marca cum se cuvine evenimentul.

Ceasuri de colecţie

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache", singurul din ţară şi al treilea ca mărime şi importanţă din Europa a fost de departe cel mai vizitat aşezământ cultural. Aici sunt expuse peste 500 de ceasuri, cea mai veche piesă a muzeului, datând de la 1562, fiind realizată de un celebru orologier din Augsburg, Germania.

„Noi am invitat şi un grup de elevi de la Liceul de Artă care au susţinut un concert de muzică cultă. Printre vizitatori au fost şi câţiva cetăţeni străini", a precizat muzeograful Elisabeta Savu, şeful secţiei.

„Este impresionant. Orologiile sunt ceva de vis. E clar că au muncit mult la ele cei care le-au realizat. Ne mândrim cu astfel de opere de artă. Eu am venit cu părinţii la Sinaia, şi am făcut o plimbare până la Ploieşti să vedem ceasurile", a spus Mina Androne, o adolescentă din Arad.

Colecţie de monede, la Muzeul de Istorie

La Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vizitatorii au putut admira unele dintre cele mai frumoase podoabe purtate de femei cu sute de ani în urmă, dar şi tablouri care-i înfăţişează pe marii scritori români.

„Am văzut o impresionantă colecţie de monede, şi zeci de medalii, ordine şi decoraţii româneşti şi străine. O noapte a muzeelor, cu intrare gratuită, trebuie să existe în fiecare lună", a spus Dinu Andrei, un ploieştean de 31 de ani.

 Peste 40 de specii de peşti

Şi Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova a avut cu ce se lăuda la acest eveniment. Vizitatorii au putut admira peste 40 de specii de peşti într-o sală cu acvarii, o expoziţie de fotografii şi o alta de desene, intitulată„Iubesc şi protejez natura".

Preţuri mai mari, din această lună

Din această lună, ploieştenii plătesc dublu pentru un bilet de intrare la majoritatea muzeelor din Ploieşti. Pentru adulţi, o vizită la Muzeul de Istorie şi Arheologie şi la Muzeul Ceasului costă 8 lei, preţ la care se poate adăuga şi ghidajul -încă 5 lei. Pentru grupurile de copii se percepe un tarif de 2 lei, de persoană.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite