Orologii spectaculoase la Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceasul dotat cu un sistem antifurt sau ceasurile cu animaţie sunt câteva dintre „bijuteriile" expuse . Deşi fabricate în secolul XIX, în colecţia muzeului există şi ceasuri cu afişaj electronic, angrenate printr-un sistem manual.

Unul dintre ceasurile spectaculoase de buzunar, ale muzeului ploieştean, este ceasul misterios care are cadranul transparent, iar mecanismul este poziţionat de jur împrejurul cadranului, fiind ascuns de ramă.

Obiectul a fost fabricat în secolul XIX şi este de provenienţă elveţiană. La fel de interesant este însă, şi ceasul dotat cu un sistem antifurt. „Ceasul are un mecanism cu ace de mici dimensiuni, iar proprietarul era avertizat prin înţepătură atunci când un hoţ încerca să îl tragă din buzunarul său", explică Carmen Banu, conservator în cadrul Muzeului.

Atracţii pentru cei mici

Ceasurile cu mecanisme distractive, care se declanşează la intervale de 15 minute, reprezintă deliciul copiilor care vizitează Muzeulu Ceasului. „Aceste obiecte care sunt de mărimea unor tablouri conţin diverse personaje care, atunci când mecanisul se declanşează, se mişcă şi devin animate. Ele sunt fabricate în Germania şi Austria", spune Vali Savu, şefa secţiei.

image

O altă atracţie a copiilor este ceasul frizerului, care este lucrat în Munţii „Pădurea Neagră", în secolul XIX, şi reprezintă o sculptură a unui frizer. Figurina, la anumite intervale de timp, mimează că se bărbiereşte. Aceasta este realizată cu atât de multă precizie, încât ochii şi gura i se mişcă simultan cu mâinile în care ţine o oglindă şi un brici.

Ingenios este şi ceasul „Cele trei graţii", cu cadrane mobile, ora fiind indicată de braţul uneia dintre graţii, sau ceasul cu cadrane astronomice care indică nu numai ora, ci şi data, luna şi anii bisecţi. Acest ceas i-a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Deşi fabricate în secolul XIX, în colecţia muzeului există şi ceasuri cu afişaj electronic, angrenate printr-un sistem manual însă, ora este afişată cu cifre scrise după modelul celor electronice, care sunt inscripţionate pe un cadran mobil, care se roteşte.

Deschis zilnic

În colecţia instituţiei se mai află şi ceasuri poziţionate în brelocuri, în portmonee, în brichetă, în broşă, în rama ochelarilor sau ceasuri cu inscripţii masonice în loc de ore.

Muzeul care se află pe strada Nicolae Simache, numărul 1, poate fi vizitat în fiecare zi, între orele 9.00 şi 17.00, preţul unui bilet fiind de opt lei întreg şi patru lei redus, pentru copii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite