Ploieşti: Ştefan Olteanu consiliează şi informează toţi prahovenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Ştefan Olteanu consiliează şi informează toţi prahovenii
Ploieşti: Ştefan Olteanu consiliează şi informează toţi prahovenii

Bărbatul a deschis în urmă cu şase ani un birou de consiliere pentru prahoveni, care este realizat în cadrul Ogranizaţie Non-Guvernamentale (ONG)  „Fundaţia Oamenilor de Ştiinţă”

Coordonatorul de proiecte Ştefan Olteanu conduce activitatea Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni, de la 1 decembrie 2003, în Ploieşti. Acest birou a fost înfiinţat de Fundaţia Oamenilor de Ştiinţă din care face parte şi coordonatorul.

Biroul funcţionează pe Strada Vasile Milea, în blocul cu şapte etaje, cum este cunoscut de ploieşteni. Oricine poate cere la acest birou informaţii legate de orice problemă şi poate primi un răspuns prompt din partea voluntarilor biroului, care sunt specialişti din diverse domenii de activitate.

Indei inovatoare
Unul dintre proiectele care le are în derulare în acest moment Biroul de Consiliere este coordonarea activităţii unui centru de resurse pentru ONGuri, proiect la care Ştefan Olteanu a visat patru ani de zile şi anul acesta a reuşit să-l concretizeze.

La sediul acestui centru de pe Strada Basarabi, reprezentnaţii unor ONGuri mici, sau grupuri de persoane care doresc să înfiinţeze astfel de asociaţii se pot pentru a primi sprijin pentru identificarea surselor de finanţare, redactarea cererilor, sau aistenţă juridică şi financiară.

„Am reuşit să postăm pe site-ul Consiliului judeţean Prahova, al Pirmăriei Ploieşti şi al Inspectoratului Judeţean Şcolar Prahova lista completă a organizaţiilor non-guvernamentale din Prahova pentru toţi cei interesaţi să ia legătura cu ei”, explică Ştefan Olteanu.

Federaţia ONGurilor
O altă mare reuşită a coordonatorului este realizarea, în colaborare cu alte organizaţii similare, a unei federaţii  a ONGurilor, cu scopul e a creşte sectorul acestora în Prahova.

Cu timpul acest lucrur a fost posibil pe de o parte pentru că au apărut ONGuri noi, puternice, care au desfăşurat proiecte bune, iar pe de altă parte pentru că autorităţile judeţene şi locale au început să ofere finanţare şi sprijin acestui sector. De altfel şi instituţii culturale ploieştene derulează proiecte cu Biroul de Consiliere.

Unul dintre acestea se numeşte „Mai informaţi, mai conştienţi, mai receptivi” şi se desfăşoară în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova. În cadrul proiectului, tineri voluntari sunt implicaţi în acţiuni de ecologizare ale apelor curgătoare din judeţ. 

Reţea de multiplicatori de informaţii
 „Vrem să creăm o reţea de multiplicatori de informaţii de mediu la Sinaia, Câmpina, Ploieşti, Boldeşti, Vălenii de Munte, Buşteni, Măneciu şi Bucov, adică nişte tineri care au acces şi cont pe un site, unde vor putea spune dacă găsesc terenuri sau ape murdare sau dacă au loc anumite evenimente poluatoare. Noi vom prelua informaţia şi ne vom adresa instituţiilor abilitate pentru a găsi o soluţie”, mai spune Ştefan Olteanu.

 Întrebări şi răspunsuri
Cum v-aţi gândit să faceţi acest ONG?
Ş.O.: Am lucrat înainte în armată unde mă ocupam de ofiţerii care trebuiau să părăsească armata, iar rolul meu era să le ofer informaţii legate de piaţa muncii dar şi de potenţialul lor, cum ar putea să-l varifice mai bine. Atunci am constatat că oamenii au un potenţial foarte mare pe care îl pot valorifica cel mai bine dacă au şi informaţia necesară.

Cum aţi reuşit să cunoaşteţi demersurile pentru atragerea unor fonduri europene?
Ş.O.:
Tot în timpul armatei am lucrat la un proiect finanţat cu fonduri Phare destinat militarilor disponibilizaţi. Atunci am învăţat câte ceva despre modul în care trebuie redactat un astfel de proiect şi toate detaliile legate de atragerea fondurilor.

Era necesar un astfel de birou de consiliere?
Ş.O.: Am constatat, din discuţiile cu cunoştinţele mele dar şi cu alţi oameni, cu care m-am întâlnit în cei şapte ani de navetă făcută la Bucureşti că, deşi există instituţii ale statului care pot oferi informaţii complete cetăţenilor, totuşi oamenii nu au posibilitatea să primească o informaţie din mai multe domenii,doar dacă nu fac ei efortul de a merge la mai multe instituţii.

Cum au privit prahovenii acest birou la început?
Ş.O.: Oamenii au fost mai mult decât receptivi, stăteau la coadă cu orele pentru a intra la noi, crezând că noi le putem oferi locuinţe, locuri de muncă mai bune, le vom rezolva litigiile vechi. După un an, oamenii au înţeles că nu putem face aşa ceva pentru ei, ci putem să le oferim o informaţie completă şi chiar mai mult, având la dispoziţie jurişti, avocaţi şi alte persoane bine informate.

Ce-i place
Lui Ştefan Olteanu îi place foarte mult literatura, în măsura în care timpul său liber îi permite, citeşte chiar şi câte două cărţi pe lună, dar la fel de mult îi place şi să recitească volume care i-au trecut deja prin mâini. Consilierului îi mai place muzica folk veche, formaţia preferată fiind Pheonix.

Ce nu-i place
„Nu-mi place faptul că sunt mulţi oameni care au interese personale, nu-mi place lipsa de altruism, individualismul, egiosmul, dar nici turismul cu grătare sau manelele”, spune Ştefan.

PROFIL
NĂSCUT
25 septembrie 1960, localitatea Racoviţa, judeţul Argeş
STUDII
Facultatea de Drept
FAMILIE
Căsătorit, are un băiat de 23 de ani şi o fată de 22 de ani

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite